Kovačeva otvorila konferenciju „Snoumejker dejs“

0
ЈАХОРИНА, 22. МАРТА /СРНА/ - Министар трговине и туризма Републике Српске Драгица Ковач отворила је на Јахорини конференцију "Сноумејкер дејс" /Snowmaker days/, која је окупила 100 учесника из региона који ће имати прилику да размијене искустава о управљању ски-центрима и виде представљање пројекта вјештачког осњежавања урађеног на овој олимпијској планини.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Dragica Kovač otvorila je na Jahorini konferenciju „Snoumejker dejs“ /Snowmaker days/, koja je okupila 100 učesnika iz regiona koji će imati priliku da razmijene iskustava o upravljanju ski-centrima i vide predstavljanje projekta vještačkog osnježavanja urađenog na ovoj olimpijskoj planini.

Kovačeva je na konferenciji za novinare rekla da joj je zadovoljstvo što je na Jahorini, koja iz godine u godinu privlači sve više turista i obara rekorde po broju posjetilaca, noćenja i korisnika skijaških staza.

„Naša Jahorine ima i mnogo dužu skijašku sezonu u odnosu na ostale ski-centre u okruženju, a to je omogućio sistem za osnježavanje skijaških staza. Zbog toga se danas održava Konferencija o zimskom turizmu koja ima zadatak da predstavi najnovija dostignuća na polju izgradnje sistema za osnježavanje“, rekla je Kovačeva i dodala da će učesnici konferencije dobiti određenu obuku u ovoj oblasti, te steći nova znanja i iskustva.

Prema njenim riječima, na ovu konferenciju došlo je 100 učesnika iz raznih skijaških centara širom Republike Srpske, BiH i zemalja iz okruženja, koji će moći da stečena znanja primijene u svojim ski-centrima i tako unaprijede zimski turizam.

Menadžer kompanije „Tehnoalpin“ iz Slovenije Nemanja Đogo zahvalio je Olimpijskom centru „Jahorina“ i direktoru Dejanu LJevnaiću što su omogućili da bude održana prva internacionalna konferencija „Snoumejker dejs“.

„Drago nam je što je Olimpijski centar `Jahorina` izabrao naš sistem za vještačko osnježavanje – najveći sistem u ovom regionu koji smo pravili. Na konferenciji ćemo pokazati šta smo napravili – od staza, piste, pumpne stanice i topova“, rekao je Đogo.

Direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejan LJevnaić rekao je da mu je velika čast što su domaćini ove konferencije koja je na planini okupila 100 učesnika iz 10 zemalja iz jugoistočne Evrope kako bi razmijenili iskustva sa direktorima ski-centara.

On je naveo da Jahorina ima dobar primjer praske sistema za vještačko osnježavanje, podsjećajući da svi znaju u kakvom stanju je planina bila prije dvije sezone, te da od sistema za vještačko osnježavanje sve zavisi.

„To je jedna ozbiljna baza, na koju se svi nadograđuju. Od sistema zavisi da li će raditi žičare, hoteli, restorani, ski-rente i zbog toga smo odabrali najkvalitetniji i najbolji sistem na svetu – `Tehnoalpin` i postigli dobre rezultate“, istakao je LJevnaić.

LJevnaić je zahvalio kompaniji „Tehnoalpin“ na saradnji i podršci, jer nije bilo lako realizovati projekat, kao i resornom ministru Dragici Kovač, koja podržava sve projekte na Jahorini.

Prema njegovim riječima, pripremili su plan investicija, čiji je akcenat na ljetnjem sadržaju.

„Planiramo da sagradimo restoran na vrhu planine, kod jezera, odakle će da kreće alpajnkoster, dok će na `Poljicama` biti atrakcije za porodicu i decu. Tu je i izgradnja komforne gondole kod starog lifta `Partizan` koja je odabrana da radi kada duvaju snažniji vetrovi, a porodice će moći da uđu u kabinu sa dečijim kolicima, kao i osobe sa invaliditetom“, istakao je LJevnaić.

LJevnaić je rekao da će se menadžment Centra truditi da Jahorina postane jedan od svjetskih turističkih centara.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare