Koštani uzorci nisu dostavljeni ICMP-ovoj laboratoriji

0

SARAJEVO – Koštani uzorci uzeti sa posmrtnih ostataka ekshumiranih na lokalitetu Alpašin most u Sarajevu, a za koje se pretpostavlja su Srbi stradali 1992. godine, nikada nisu stigli na DNK analizu u ICMP-ovu laboratoriju u Tuzli, rekao je Srni predsjednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić.

Mandić je istakao da je kontaktirao direktora ICMP-ove DNK laboratorije u Tuzli Adnana Rizvića i da mu je on rekao da koštani uzorci ekshumirani na lokalitetu Alipašin most još nisu stigli u ovu laboratoriju.

„To znači da sadašnji zamjenik v.d. glavnog tužioca BiH Vesna Budimir i tužilac Dragan Čorlija lažu porodice nestalih srpske nacionalnosti. Koštanih uzoraka nema i nisu dostavljeni u laboratoriju u Tuzli“, rekao Mandić.

On je podsjetio da je Budimir na sastanku sa predstavnicima porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije 19. decembra u Sarajevu rekla da su izuzeti koštani uzorci sa posmrtnih ostataka pronađenih prilikom ekshumacije na lokalitetu Alipašin most poslati u ICMP-ovu laboratoriju u Tuzli.

„Prema njenim riječima uzorke su uzeli patolog Hamza Žujo, uz prisustvo predstavnika Tužilaštva BiH“ – istakao je Mandić.

On je naveo da mu je Rizvić rekao da bi, da su koštani uzorci dosatavljeni u Tuzlu, do sada već bili poznati rezultati DNK.

Mandić je najavio da će sačekati da dužnost glavnog tužioca 1. februara preuzme Goran Salihović da zatraži da se objasni šta je sa pomenutim koštanim uzorcima.

On je ranije izjavio da Tužilaštvo BiH radi protivzakonito, jer je uzimanje koštanih uzoraka pronađenih tokom ekshumacije na lokalitetu Alipašin most obavljeno bez prisustva predstavnika Instituta za nestala lica.

Prema njegovim riječima, zakon je prekršen i činjenicom da su koštani uzorci u laboratoriju trebalo da budu dostavljeni najkasnije mjesec dana od dana ekshumacije 16. novembra, što se nije desilo.

Ekshumacija posmrtnih ostataka na lokaciji na Alipašinom mostu u sarajevskoj opštini Novi Grad, gdje se vjeruje da su pokopani sarajevski Srbi stradali 1992. godine, prekinuta je 16. novembra, nakon tri dana rada.

Ova odluka Tužilaštva BiH izazvala je negodovanje porodica nestalih sarajevskih Srba.

Prema informacijama Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije, tokom rata 1992-1995. godine u Sarajevu su nestala 842 Srbina, a danas se još traga za oko 350.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare