Kosorić: Pojačane mjere bezbjednosti

0

Načelnik Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo Srpko Kosorić ocijenio je da je bezbjednost na području koje pokriva ovaj centar zadovoljavajuća, ali da su pojačane preventivne mjere i radnje usmjerene prvenstveno na sprečavanje krivičnih djela u vezi sa terorizmom i svakim drugim oblicima ekstremističkog djelovanja.

Kosorić je na konferenciji za novinare na Palama istakao da su teroristički akt koji se dogodio u Zvorniku, kao i posljednja dešavanja u okruženju, doprinijeli stvaranju slike o ugroženosti objekata i stanovništva u Repubici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, navedene aktivnosti biće nastavljene i u narednom periodu, shodno procjenama stanja bezbjednosti, a pratiće se i njihov eventualni uticaj po pitanju suzbijanja i sprečavanja ostalih pojavnih oblika kriminaliteta.

Kosorić je naveo da je u aprilu na području Centra legitimisano 12 lica državljana Kuvajta, od kojih sedam nije posjedovalo lična dokumenta. Oni su predati u nadležnost Službi za odnose sa strancima Ministarstva bezbjednosti BiH.

On je rekao da nema informaciju da je na području opštine Istočni Stari Grad u posljednje vrijeme bilo vidno prisustvo vehabija.

Kosorić je dodao da CJB Istočno Sarajevo ima dobru saradnju i sa MUP-om Goraždanskog kantona i da održavaju sastanke u vezi sa bezbjednosti.

On nije mogao da odgovori da li će i kada CJB Istočno Sarajevo preseliti u Istočno Novo Sarajevo, istakavši da te poslove vodi MUP Republike Srpske, kao i da se to pitanje reguliše pravilnikom koji treba da usvoji Vlada Srpske.

U aprilu povećan broj krivičnih djela

Na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo u aprilu je evidentirano 66 krivičnih djela, što je za 8,2 odsto više nego u istom periodu prošle godine, rekao je načelnik Centra Srpko Kosorić.

Kosorić je naveo da je registrovano 55 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, što je za jedno više nego u istom periodu prošle godine, kao i jedno krivično djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

On je na konferenciji za novinare na Palama rekao da je u aprilu obrađeno 10 krivičnih djela privrednog kriminaliteta i podneseno šest izvještaja protiv sedam lica, što je za šest puta više nego u aprilu 2014.

„Ovim krivičnim djelima pričinjena je materijalna šteta od oko 145.000 KM, dok je iznos protipravne imovinske koristi oko pet hiljada KM“, rekao je Kosorić.

On je dodao da je u aprilu evidentirano 31 narušavanje javnog reda i mira, što je za 13,89 odsto manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Kada je riječ o oružju i municiji, Kosorić je naveo da su u aprilu podnesena i dva zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv tri lica i uručena tri prekršajna naloga, kojih je za tri više u odnosu na april 2014.

On je rekao da se u aprilu dogodilo 67 saobraćajnih nezgoda, što je za 14,1 odsto manje nego u istom mjesecu prošle godine.

„Registrovana je jedna saobraćajna nezgoda sa teže povrijeđenim licem, dok je u uporednom periodu evidentirano šest saobraćajnih nezgoda sa teže povrijeđenim licima“, naveo je Kosorić, dodajući da je u ovim saobraćajnim nezgodama jedno lice teže i 11 lakše povrijeđeno.

Kosorić je naglasio da su pojačane mjere kontrole saobraćaja dale efekta i u narednom periodu biće nastavljeno sa ovim aktivnostima.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare