Kosorić – laureat prve nagrade na takmičenju kompozitora u Moskvi

0

ISTOČNO SARAJEVO – Dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dražan Kosorić dobitnik je prve nagrade u nominaciji Programska kamerna kompozicija na takmičenju kompozitora “Krojcerova sonata”, održanom u Moskvi.

Ceremonija dodjele nagrada i gala koncert laureata takmičenja, na kojem je premijerno izvedena Kosorićeva nagrađena kompozicija “Vidiš, nebo je ponovo tamno” za gudački kvintet, održani su u Domu kompozitora u Moskvi.

Djelo je izveo poznati moskovski ansambl za savremenu muziku “Studio nove muzike”, objavljeno je na sajtu Univerziteta Istočno Sarajevo.

Ovo takmičenje završna je etapa Sveruskog muzičkog festivala “Lav Tolstoj očima muzičara”, projekta koji je realizovan iz granta predsjednika Rusije za podršku projekata od opšteg nacionalnog značaja u oblasti umjetnosti.

Žiri takmičenja bio je sastavljen od eminentnih kompozitora, dirigenata, muzikologa, izvođača, profesora katedri za kompoziciju konzervatorijuma u Moskvi i Sankt Peterburgu i Više škole za muziku “Katarina Gurska” u Madridu.

Na čelu žirija, kao počasni predsjednik, bio je slavni ruski kompozitor Rodion Ščedrin.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments