Кошарац: Дио ФБиХ не подржава одлуке о заштити домаће производње

0

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас на Јахорини да дио политичких структура из Федерације БиХ /ФБиХ/ неће да подржи одлуке о заштити домаће производње у БиХ, односно увођењу заштитних мјера или мјера забране увоза неких производа.

„Ова година је била веома сложена у погледу заштите пољопривреде и у Републици Српској и у ФБиХ. Свако рјешење које Министарство спољне трговине и економских односа предлаже Савјету министара засновано је на иницијативама које долазе из ентитетских влада“, рекао је Кошарац одговарајући на питања новинара о статусу пољопривредника у БиХ.

Он је потврдио да постоји застој у систему одлучивања у Савјету министара зато што дио структуре из ФБиХ неће да подржи одлуке које иду у смислу заштите домаће производње у БиХ, односно у контексту увођења заштитних мјера или мјера забране за увоз неких производа за одређени временски период.

„Више пута смо о томе аргументима говорили – застој постоји у дијелу ФБиХ која то неће да подржи. Цијеним да се сви у БиХ требају одрећи комплекса од Делегације ЕУ у БиХ, јер је примарни задатак институција БиХ да заштите домаћу производњу и произвођаче“, рекао је Кошарац у паузи годишњег радног састанка министара, односно шефова делегација надлежних за пољопривреду и рурални развој у југоисточној Европи.

Он је поновио да се и даље залаже за храбрије преговоре са ЕУ о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању између БиХ и ЕУ, јер тај споразум „није Свето писмо које се не може промијенити, нити уговор који се не може мијењати“.

„Жао ми је што из једног дијела ФБиХ немамо политичку сагласност за овај став и за ову моју иницијативу“, рекао је Кошарац.

На Јахорини се данас одржава годишњи радни састанак министара, односно шефова делегација надлежних за пољопривреду и рурални развој у југоисточној Европи чији је домаћин Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара и Стална радна група за регионални рурални развој.

Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Црне Горе преузело је предсједавање Скупштином Сталне групе за наредну годину.

На састанку учествују делегације Републике Српске, Федерације БиХ, Мађарске, Сјеверне Македоније, Србије, Црне Горе, Словеније, Молдавије, Бугарске, Хрватске, Албаније, Њемачке, Грузије, Чешке, Француске, те представници Европске комисије и других међународних организација.

Учињено много на санирању штете узроковане невременом и свињском кугом

У Републици Српској већ је учињено много на санирању штете узроковане суперћелијском олујом која се процјењује на више од 30 милиона КМ и штете од свињске куге која износи око 20 милиона КМ, изјавио је данас помоћник министра за пољопривреду, прехрамбену индустрију и рурални развој у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Саша Лалић.

Према његовим ријечима, већ је уплаћено око седам милиона КМ за посљедице свињске куге, док је за штету изазвану суперћелијском олујом исплаћено око 3,6 милиона КМ, с тим да се за ову штету, у складу са договором о осигурању, исплаћује у односу 50 напрема 50 одсто.

Он је прецизирао да је повртарима који су имали штету на отвореном исплаћено око два милиона КМ из буџета на име штете на прошлогодишњим приносима.

Лалић је истакао да су временске неприлике ове године направиле огромну штету пољопривредницима у Републици Српској.

„Изузетно сложена и тешка година. Кише и поплаве, хладно прољеће, па суперћелијске олује, потом и афричка куга свиња – све то је проузроковало огромну штету пољопривредним произвођачима у Српској“, рекао је Лалић новинарима на Јахорини у паузи годишњег радног састанка министара, односно шефова делегација надлежних за пољопривреду и рурални развој у југоисточној Европи.

Он је додао да јесења сјетва пшенице д‌јелимично касни због временских услова.

„У овој години исплатили смо 500 КМ по хектару за произведену и продату пшеницу. У 2019. години за пшеницу смо исплатили око 3,3 милиона КМ, у 2022. години 6,9 милиона КМ, а ове године исплатили смо 11,3 милиона КМ“, прецизирао је Лалић и додао да је пољопривредницима у Републици Српској обезбијеђено и регресирано гориво.

Према његовим ријечима, када се све то сабере, произвођачи пшенице у Републици Српској добили су ове године од ресорног министарства око 15 милиона КМ директне подршке.

Он је најавио да ће и наредне године за произвођаче пшенице у Српској бити обезбијеђена подршка од око 500 КМ по хектару.

Лалић је додао да би ђубриво, сјемена и гориво догодине требало да имају мању цијену у односу на ову годину.

Он је поручио да су климатске промјене и природне непогоде, укључујући политичке кризе, нешто са чим треба научити живјети.

На Јахорини се данас одржава годишњи радни састанак министара, односно шефова делегација надлежних за пољопривреду и рурални развој у југоисточној Европи чији је домаћин Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара и Стална радна група за регионални рурални развој.

Кошарац Бендеровој пренио да Шмит нарушава односе у БиХ

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац истакао је да Кристијан Шмит нема легитимитет високог представника у БиХ, те напоменуо да је и данас на Јахорини на маргинама 17. годишњег састанка министара надлежних за пољопривреду у југоисточној Европи искористио прилику да на то укаже.

„На маргинама овог скупа састао сам се са Силвијом Бендер, секретаром Федералног министарства за храну и пољопривреду Њемачке, на чијем челу је некада био Шмит. Јасно сам истакао да лажни високи представник Шмит прави озбиљне проблеме и нарушава односе у БиХ“, написао је Кошарац на „Инстаграму“.

Кошарац је напоменуо да је саговорницу информисао и да Њемачка није објективно и тачно обавијештена о стању у БиХ.

„Као представник Републике Српске на заједничком нивоу, гд‌је спроводим политику засновану на ставовима институција Српске, истакао сам да је наша политика мир, стабилност, политички дијалог, те потпуна имплементација Дејтонског споразума, као и договор два ентитета и три конститутивна народа“, напоменуо је Кошарац.

Он је нагласио да Република Српска подржава европски пут.

„Република Српска на кредибилан начин предлаже рјешења, али нажалост представници ФБиХ често немају ни став ни иницијативе, већ чекају шта ће им рећи представници међународне заједнице, прије свега Амбасада САД у Сарајеву“, рекао је Кошарац.

Кошарац је истакао да жели да вјерује да Њемачка има добре намјере према БиХ и сваком народу који овд‌је живи.

„Но, појединци који долазе из ове државе, а који нису легално и легитимно изабрани, првенствено мислећи на Шмита, покушавају да праве драматичне политичке поремећаје у БиХ. Зато сам предложио да Њемачка искористи све дипломатске канале и повуче Шмита из БиХ“, рекао је Кошарац.

Он је напоменуо и да је важно нагласити да неће бити сагласности на било који пројекат Њемачке у БиХ ако је Република Српска искључена из тога.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare