Korištenje obnovljivih izvora energije

0

ISTOČNO SARAJEVO – EU finansira tempus-projekat o tehnologijama i mogućnostima korištenja obnovljivih izvora energije čiji je cilj da uspostavi sistem za obuku predstavnika lokalnih zajednica radi unapređenja nivoa ekološke svijesti, rekao je Srni dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Ranko Antunović.Antunović je istakao da je cilj projekta i uspostavljanje sistema upravljanja resursima i procesa održivog razvoja infrastrukture u zemljama zapadnog Balkana.

On je naveo da je u projekat, koji traje dvije godine, uključeno devet univerziteta i tri udruženja lokalnih zajednica.

Antunović je naglasio da je danas u Istočnom Sarajevu organizovan pilot-seminar za predstavnike lokalnih zajednica o tehnologijama i mogućnostima korištenja obnovljivih izvora energije, kao i o mogućnostima investiranja u projekte bazirane na obnovljivim izvorima.

“Uloga Mašinskog fakulteta, koji je organizator ovog seminara, jeste da osmisli, ispita i razvije inovacije u oblasti inženjerskih, odnosno tehničkih nauka kao i da putem naučne i tehničke podrške pomaže razvoj regiona i šire”, istakao je Antunović.

Koordinator ovog tempus-projekta za zapadni Balkan Petar Gvero naglasio je da su obnovljivi izvori energije samo jedan segment projekta kojim se pokušava pomoći lokalnim zajednicama da na održiv način organizuju svoju infrastrukturu, sa posebnim osvrtom na energetiku.

Gvero je napomenuo da je ovo pilot-seminar, a projekat predviđa stalnu saradnju sa lokalnim zajednicama.

“U BiH je situacija sa aspekta potencijala obnovljivih izvora energije jako dobra, ali sa aspekta njihove iskorištenosti nije ni blizu onoga što možemo da napravimo, posebno u lokalnim infrastrukturama”, rekao je on naglasivši da će na seminaru biti riječi o tome šta može da se primijeni u lokalnim zajednicama kada je riječ o solarnoj energiji, bio-masi, geotermalnoj energiji.

Prema njegovim riječima, tokom ovog projekta biće održano više treninga koji bi lokalnim zajednicama trebalo da pomognu prilikom upravljanja održivom infrastrukturom. “Ovo je i dobar pokušaj da se lokalne zajednice i Univerzitet približe i da im Univerzitet bude servis”, rekao je Gvero.

On je naglasio da je cilj da se ljudima da određeni nivo informacija i znanja kako bi mogli da rasuđuju na višem nivou nego sada i da to iskoriste u svom svakodnevnom radu.

“Na taj način otvaraju se i mogućnosti investiranja u projekte bazirane na korištenju obnovljivih izvora energije u lokalnim zajednicama, kao i mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta”, rekao je Gvero.

Dva javna univerziteta u Srpskoj – u Istočnom Sarajevu i Banjaluci nosioci su ovog tempus-projekta, čiji je cilj uspostavljanje saradnje lokalnih zajednica i univerziteta u Srpskoj i BiH, kao i sistema u kojem će lokalne zajednice i gradovi raditi na pokretanju projekata baziranih na obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti i održivom razvoju lokalnih zajednica.

U realizaciju tempus-projekta uključen je i Savez opština i gradova Republike Srpske, a podršku pruža i nekoliko uglednih evropskih univerziteta, među kojima je i Tehnički univerziteta iz holandskog grada Delfta.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments