Korisne navike čuvaju zube i štede novac i vrijeme

0
Korisne navike čuvaju zube i štede novac i vrijeme

FOČA – U Foči je održano predavanje na kojem su studenti stomatologije na zanimljiv način, kroz ekonomsku računicu, pojasnili da je redovno i pravilno pranje zuba najbolji i najisplativiji vid zaštite oralnog zdravlja.

Budući stomatolozi su naveli da je za četkicu i pastu potrebno izdvojiti 10 KM i deset minuta dnevno za pranje zuba, dok samo jedna plomba košta 35 KM, korijensko liječenje 100 KM, a cijena raznih vidova nadogradnje zuba i implanta je od 300 do 900 KM.

Kada se toma doda i potrebno vrijeme za liječenje zuba, zaključak je da se ne isplati biti lijen i neodgovoran prema sebi, istaknuto je na sinoćnjem izuzetno posjećenom predavanju za studente sa drugih odsjeka Medicinskog fakulteta, ali i studente Bogoslovskog fakulteta koji žive u Studentskom domu u Foči.

Specijalista dječije preventivne stomatologije Bojana Davidović navela je da kod pacijenata postoji određena doza straha od stomatologa, mada za to nema razloga, te da kod stanovništva nije razvijena svijest o potrebi redovnih odlazaka na preventivne preglede.

„Neophodno je javiti se stomatologu, bar dva puta godišnje, jer će on uočiti sve promjene i dati pacijentu dosta korisnih savjeta“, rekla je Davidovićeva.

Jedan od studenata predavača Slavko Malešević, iz Komiteta za međunarodnu razmjenu studenata, koji je organizovao predavanje, rekao je Srni da je u našem društvu veoma slaba zdravstvena prosvjećenost.

„Nadamo se da smo na ovaj način uspjeli da edukujemo i motivišemo studente koji žive u Domu da bolje održavaju oralnu higijenu i da se jave svom stomatologu koji bi ih uputio u sve metode održavanja“, istakao je Malešević.

Predavanje je organizovano u saradnji sa Upravom Studentskog doma Foča u kojem stanuje 322 studenata Medicinskog i Bogoslovskog fakulteta iz zemalja regiona, a najviše ih je iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Federacije BiH.

Direktor Studentskog doma Srđan Drašković kaže da se u ovoj ustanovi trude da studentima koji tu žive boravak u Foči ostane u što ljepšem sjećanju.

„Prošlog vikenda smo podržali odlazak 22 studenta na `Egzitov` `Festival 84` na Jahorini, obezbijedivši im prevoz i hranu. Pomažemo i odlazak na Sajam knjiga u Beograd, na `OK Fest` na Tjentište, učešće na sportskim takmičenjima, čime pokušavamo da im priuštimo da vide nešto novo i da im se boravak ovdje ne svede samo na učenje“, rekao je Drašković.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments