Kontinuiran razvoj Bolnice „Srbija“

1

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, koji je danas prisustvovao otvaranju kabineta za hiperbaričnu medicinu i oksigenoterapiju, te adaptirane konferencijske dvorane u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu, naglasio je da je razvoj ove zdravstvene ustanove kontinuiran.

Šeranić je rekao novinarima da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Vlada Republike Srpske u okviru različitih segmenata ulažu u razvoj zdravstvene zaštite na ovom području, te da se realizovani projekti uklapaju u projekat dugoročnog razvoja Bolnice „Srbija“ koji podrazumijeva maksimalno iskorištavanje opreme koju Bolnica ima.

On je naveo da Bolnica „Srbija“ do danas pacijentima nije pružala usluge baromedicine, koja je važna sa aspekta hroničnih nezaraznih bolesti.

„Kada smo razmišljali prije godinu dana kako da završimo ovo što je započeto prije više od sedam godina dogovorili smo se o ovoj usluzi“, rekao je Šeranić.

On je zahvalio Nevenki Hadžibašoglu koja je hiperbaričnu komoru za liječenje kiseonikom donirala Bolnici „Srbija“ u čast svoje braće Branislava i Borislava Klepića, poginulih u Drugom svjetskom ratu.

Šeranić je rekao da je renovirana konferencijska dvorana multifunkcionalna sala koja će, između ostalog, poslužiti studentima, magistrantima i doktorantima da prate operativne tretmane koji se odvijaju u hirurškim salama.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske podsjetio je da je otvoren i Transfuziološki centar u Bolnici „Srbija“ za koji je u planu da bude regionalni centar za ovo područje.

„Sve karike polako slažemo i nadam se da ćemo i u budućnosti ovako nastaviti“, poručio je Šeranić.

Od danas liječenje u hiperbaričnoj komori

ISTOČNO SARAJEVO – U Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu danas je otvoren Kabinet za hiperbaričnu medicinu i oksigenoterapiju i konferencijska sala čije renoviranje je plaćeno donatorskim sredstvima Vlade Srbije.

Direktor Bolnice „Srbija“ Nebojša Šešlija rekao je novinarima da je hiperbaričnu komoru u vrijednosti 50.000 evra Bolnici donirala Nevenka Hadžibašoglu, čija su braća Branislav i Borislav Klepić poginuli u Drugom svjetskom ratu.

„Nevenka Hadžibašoglu je ukupno za ovu zdravstvenu ustanovu donirala više od 150.000 evra. Pacijenti će od danas moći ovdje da dobijaju usluge za koje su do sada morali ići u Foču“, pojasnio je Šešlija.

On je podsjetio da je projekat opremanja Kabineta za hiperbaričnu medicinu i oksigenoterapiju započet prije sedam godina, ali je obustavljen zbog neslaganja sa tadašnjom upravom.

„Dolaskom na čelo ove ustanove ponovo sam pokrenuo priču, kontaktirao Nevenku Hadžibašoglu i plod toga je današnje otvaranje Kabineta za hiperbaričnu medicinu i oksigenoterapiju“, rekao je Šešlija.

On je istakao da je sa dekanom Medicinskog fakulteta u Foči Dejanom Bokonjićem nedavno dogovorio da Bolnica „Srbija“ postane bazna stanica za Medicinski fakultet, te da će toj svrsi poslužiti i renovirana konferencijska dvorana.

„Ovdje će doktori i specijalizanti moći držati predavanja i obuke našem kadru“, naveo je Šešlija, dodajući da je taj objekat ranije služio kao sala za plućne bolesnike, te da je u renoviranje uloženo 150.000 KM, što su donatorska sredstva Vlade Srbije.

Dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić rekao je da je Bolnica „Srbija“ partner bolnica ove visokoškoslke ustanove, te da će takvi sporazumi biti potpisani i sa bolnicama u Bijeljini i Trebinju.

„Ideja je da kadru ovih bolnica ponudimo doktorske studije i dodatnu edukaciju i da ih tako vežemo za Medicinski fakultet, da se vraćaju u matičnu zdravstvenu ustanovu da rade“, pojasnio je Bokonjić.

On je naveo da je na Medicinskom fakultetu u Foči trenutno oko 160 specijalizanata, te da je veoma bitno da imaju mentore i komentore u okviru Bolnice „Srbija“.

Bokonjić je istakao da su renoviranom salom obezbijeđeni uslovi i specijalizantima i studentima za kvalitetnu edukaciju, ali i ljekarima iz različitih bolnica u Srpskoj za onlajn sastanke i konzilijume.

Patolog u Bolnici „Srbija“ Tanja Pleša, koja je bila i zastupnik Nevenke Hadžibašoglu u realizaciji opremanja Kabineta za hiperbaričnu medicinu i oksigenoterapiju, prenijela je njenu poruku da je imala najbolje namjere, te da se nada da će hiperbarična komora koristiti pacijentima.

Pleša je rekla da je Nevenka Hadžibašoglu najavila još donacija.

Hiperbarična medicina, koja proučava i primjenjuje povoljne terapijske efekte kiseonika pod povišenim pritiskom, značajna je i u preventivi i u liječenju od najtežih do hroničnih bolesti.

U terapijskom efektu hiperbarične medicine kao lijek se koristi kiseonik, koji se udiše pod pritiskom i eliminiše hipoksiju, odnosno stanje smanjene količine kiseonika u ćelijama i tkivima, što za posljedicu ima poremećaj u funkcionisanju organa, sistema i ćelija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

U terapijskom efektu hiperbarične medicine kao lijek se koristi kiseonik, koji se udiše pod pritiskom i eliminiše hipoksiju, odnosno stanje smanjene količine kiseonika u ćelijama i tkivima, što za posljedicu ima poremećaj u funkcionisanju organa, sistema i ćelija.

Pa zar ovo nije isto kada nosite maske,smanjujete unos kiseonika a povecavate unos ugljen monoksida,izdisete ugljen monoksid pa ga pnovo udisete nazad,to vecina pravih ljekara potvrdjuje i
nije neka visa matematika.jedino sto nasi „doktori“ ovde i u cjelom svijetu ne smeju otvoreno reci!