Konkurs za dodjelu 90 studentskih stipendija

0

Opština Pale raspisala je konkurs za dodjelu studentskih stipendija za akademsku 2022/2023. godinu, za šta je u budžetu predviđeno 100.000 KM.

Stipendije će biti dodijeljene za 90 redovnih studenata prvog ciklusa studija, koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama u zemlji i u Srbiji, a imaju stalno prebivalište na području Pala, navodi se na sajtu ove opštine.

Od ukupnog broja studendija, 20 je namijenjeno za uspješne studente, pet za studente prema društveno i socioekonomskom statusu, devet za studente deficitarnih zanimanja, dvije stipendije uspješnim učenicima iz srednjih škola koji su upisali prvu godinu fakulteta i 54 za ostale studente.

„Studenti koji apliciraju moraju biti državljani Republike Srpske i BiH, imati prebivalište na području opštine Pale najmanje šest mjeseci, da su studenti visokoškolskih ustanova na teritoriji Srpske, odnosno studenti studijskih programa u Federaciji BiH“, navodi se na sajtu.

Neophodan uslov jeste da su studenti druge ili viših godina studija na prvom ciklusu studija, da nisu obnavljali nijednu godinu i da ne primaju stipendiju iz drugih javnih izvora stipendiranja.

Svi studenti dužni su da, uz uredno popunjen prijavni obrazac, dostave i dokaze o ispunjavanju opštih i posebnih uslova.

Kada je riječ o stipendijama za studente prema društveno i socioekonomskom statusu, potrebno je da dostave dokaz nadležne ustanove da pripadaju jednoj od kategorija-studenti iz socijalno ugroženih porodica, djeca poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do pete kategorije, studenti bez jednog ili oba roditelja, sa invaliditetom i posebnim potrebama, koji su ili pripadaju porodicama civilnih žrtava rata, te studenti iz višečlanih porodica.

Studenti fakulteta koji se nalaze na listi deficitarnih zanimanja su Medicinski fakultet – medicina, Farmaceutski fakultet, Pedagoški fakultet – predškolsko obrazovanje, Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet i da su studenti prve godine studija.

Kod stipendija uspješnim učenicima iz srednjih škola koji su upisali prvu godinu fakulteta, treba da su nosioci vukove diplome iz srednje škole.

Rok za podnošenje prijava na konkurs je 15 dana od dana objavljivanja u dnevnom listu.

Za sva dodatna pitanja zainteresovani studenti mogu se obratiti u kancelariju broj 23, u zgradi opštine ili putem telefona: 057/226-592, lokal 121.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare