Konferencija „Samo sloga Srbina spasava“

0

ISTOČNO SARAJVO – Jačanje jedinstva srpskog naroda, njegovanje srpskog jezika i očuvanje vjerskog i nacionalnog identiteta među mladima, nezavisno od mjesta njihovog življenja i boravka, cilj je Prve međunarodne konferencije srpske pravoslavne omladine pod nazivom „Samo sloga Srbina spasava“ koja će od 16. do 20. juna biti održana u Istočnom Sarajevu.

Iz Mitropolije dabrobosanske saopšteno je Srni da će konferencija okupiti mlade iz BiH, regiona i dijaspore, koji će se tokom njenog trajanja kroz predavanja istaknutih srpskih intelektualaca upoznati o istoriji nastanka, postojanja i čuvanja kulturnih i sakralnih objekata, srpskog jezika i ćiriličnog pisma u BiH.

Učesnicima konferencije predavanja će održati profesori na Filozofskom fakultetu Pale Milanka Babić i Biljana Samardžić, profesori Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči Darko Đogo, Milan Radulović i Vladislav Topalović, te Saša Šoljević iz Bogoslovije „Sveti Petar Dabrobosanski“ u Foči.

Za javnost će biti otvoreno predavanje dekana Filozofskog fakulteta na Palama Milanke Babić o temi „Status i perspektive srpskog jezika u BiH“ i dekana Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči, protojereja-stavrofora Darka Đoga o temi „Hristos u srpskoj književnosti 20 vijeka“.

U okviru konferencije biće održan Koncert duhovne muzike Srpskog pjevačkog društva „Sloga“ iz Sarajeva.

Učesnici konferencije posjetiće najznačajnija srpska kulturna i vjerska mjesta u BiH.

Svečano otvaranje konferencije biće održano u utorak, 16. juna, u 18.00 časova, u ljetnoj bašti „Agape“ pansiona „Kula“ u Istočnoj Ilidži.

Organizator konferencije je Srpska pravoslavna crkvena opština kotoračka u Dobrinji, Istočna Ilidža, a pokrovitelji Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva inostranih poslova Srbije, Republički sekretarijat za vjere Republike Srpske, Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, grad Istočno Sarajevo, opština Istočna Ilidža, opština Istočno Novo Sarajevo i nevladina organizacija „Vorld vižn“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare