Koncesije će dodjeljivati i jedinice lokalne samouprave

0

Novim Nacrtom zakona o koncesijama prvi put će jedinica lokalne samouprave dodjeljivati koncesije, rekao je danas na Palama pomoćnik ministra za pravne poslove u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Saša Savičić. Savičić je istakao na javnoj raspravi o ovom nacrtu zakona da će jedinice lokalne samouprave dodjeljivati koncesije iz oblasti komunalnih djelatnosti i koncesija koje se tiču istorijskog, građevinskog i kulturno-prirodnog nasljeđa, a uz saglasnost Vlade Republike Srpske.


On je dodao da je za sve ostale predmete koncesije nadležna Vlada Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, ovim nacrtom zakona od postupka dodjele koncesije izuzeti su svi energetski objekti instalisane snage do 250 kilovata i solarna postrojenja sa fotonaponskim ćelijama koja se postavljaju na objekte, bez obzira na instalisanu snagu.

„Predmet koncesije više nije ni poljoprivredno zemljište u skladu sa Ekonomskom politikom iz 2012. i 2013. godine“, rekao je Savičić i dodao da je na ovaj način udovoljeno poljoprivrednim proizvođačima, a to će zahtijevati i izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Savičić je naglasio da će ubuduće poljoprivredno zemljište biti dodjeljivano isključivo u zakup.

On je dodao da je novina i to da se koncesiona naknada sada dijeli između budžeta Republike Srpske i budžeta jedinice lokalne samouprave, što nije bio slučaj ranije kada lokalna zajednica nije učestvovala u raspodjeli, osim za koncesione naknade u vezi sa rudnim bogatstvom.

„Sada će jedinice lokalne samouprave primati veće prihode od koncesione naknade, a veće prihode će ostvariti izrazito nerazvijene opštine kojima će se vraćati 90 odsto koncesione naknade, nerazvijenim 80, srednje razvijenim 70 i razvijenim 60 odsto koncesione naknade“, precizirao je Savičić.

On je rekao da je rok na koji se daje koncesija ostao isti i on je maksimalno do 30 godina, s tim što može biti produžen za još dvije trećine i to bi bilo do 50 godina, uz opravdanje da su nastupile okolnosti koje su zahtijevale to produženje.

Savičić je napomenuo da se koncesije na duži vremenski period daju uglavnom za velike infrastrukturne projekte, poput hidro i termo elektrana.

On je najavio da će javne rasprave biti održane i u Doboju, Bijeljini i Banjaluci, kako bi se prijedlog zakona o koncesijama u skupštinskoj proceduri mogao naći početkom aprila.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare