Koncert povodom 30 godina rada Slaviše Guje

0

Kompozitor i muzički producent Slaviša Slaja Guja je koncertom etno-muzike na Palama svečano obilježio 30 godina svog umjetničkog rada.

„Večerašnji koncert kćerke Zorane, koja je krenula mojim stopama, i njenog etno orkestra, sa gostima, kruna je mog tridesetogodišnjeg muzičkog stvaralaštva, a i cijela ova godina biće posvećena tom jubileju nizom koncerata na kojima nastupa i moja druga kćerka Ivana koja se, takođe, bavi muzikom“, rekao je Guja Srni.

Guja je dodao da, iako mu kolege i prijatelji kažu da je ostvario plodnu autorsku karijeru, smatra da je njegov najveći uspjeh ipak to što je podstakao kćerku Zoranu, studenta četvrte godine etnomuzikologije, da krene u muzičke vode, gdje već bilježi sjajne rezultate na polju istraživanja etno-muzike, tradicije i običaja srpskog naroda.

On navodi da se bavi različitim muzičkim pravcima od evergrina, preko komponovanja za sebe i druge pjevače, do muzike za film, djecu, i posebno, njegovanjem tradicije srpskog folklora i izvornog pjevanja.

„Sve ove godine bilo je teških i lijepih trenutaka, ali sada, jednostavno, želim da svojim kćerkama koje su, hvala Bogu, muzički talentovane, obezbijedim manje trnovit put kroz svijet muzike, nego onaj kojim sam ja išao“, kaže Guja.

Zorana, koja je sinoć svojim vokalnim izvođenjem etno-pjesama iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH briljirala u punoj sali Kulturnog centra Pale, ističe da je presrećna zbog ovog jedinstvenog događaja, za kojeg, takođe, smatra krunom muzičke karijere svog oca.

NJeni gosti bili su vokalna grupa „Daire“ iz Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ „Baščaršija“ iz Sarajeva i ženska izvorna grupa „Planinke sa Pala“, za čije nastupe publika, takođe, nije štedjela dlanove.

Zorana je potvrdila Srni da će učestvovati na Svetosavskom balu u Beču, kojeg 24. januara organizuje Srpski centar Beč, te naglasila da je posebno raduje što će tom prilikom nastupati zajedno sa Anicom Dobrom, Jelenom Tomašević, Ivanom Bosiljčićem, Oliverom NJegom i drugim istaknutim pjevačima i glumcima.

Prema njenim riječima, uskoro treba očekivati i njen prvi solo album etno-muzike, a u pripremi je i diiplomski rad o temi „Krsna slava na Romaniji – Đurđevdan“.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević je, čestitajući ovaj vrijedni jubilej, izrazio zahvalnost Slaviši Guji i njegovoj muzičkoj porodici za sve što su, na sebi svojstven način, uradili za Pale i njegove stanovnike.

„Umjetnost, kao što je govorio veliki Vladimir Majakovski, koja ne služi narodu, samo je posao besposlenih ljudi. Rekao bih da je stvaralaštvo našeg sugrađanina Slaje itekako bilo u službi srpskog naroda, Pala i Republike Srpske“, naglasio je Kovačević.

On je podsjetio da je Guja tokom rata svojim autorskim rodoljubivim pjesmama bodrio saborce i srpski narod Romanije, te da je potom na Palama pokrenuo Dječiji festival „Djeca pjevaju hitove“, osnovao Hor „Palčići“, organizovao Festival narodne muzike „Ilidžanske staze“, pa „Stare staze“…

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare