Komlenović: Dan velikog stradanja srpskog naroda i boraca na Rogoju

0

KALINOVIK – Načelnik opštine Kalinovik Mileva Komlenović rekla je kod spomen-obilježja na planinskom prevoju Rogoj, gdje je služen parastos srpskim borcima i civilima poginulim u proteklom ratu na ovoj strateški važnoj koti, da je danas veliki sveti dan, dan velikog stradanja srpskog naroda Trnova i srpskih boraca na Rogoju.

„Srpski hrabri vojnici su na Rogoju svojim životom branili odstupnicu srpskih civila sa njihovih vjekovnih ognjišta iz Trnova. Krvoločni pir izveden je nad nejači, starcima, djecom, dječakom od 18 mjeseci i staricom od 93 godine. Ubijali su redom sve što se srpskim imenom zove“, navela je Komlenovićeva.

Prema njenim riječima, danas je Trnovo obnovljen grad u kojem je vaskrsnuo život, u kojem je vaskrsnuo spomenik stradalom narodu Trnova.

„I krst i spomenik u Trnovu, i nedavno osveštani u Kalinoviku i na Rogoju i Dobropolju i širom Republike Srpske svetionici su mjesta koja treba da nas okupljaju i ukazuju koliko je visoka bila cijena njihove žrtve, koliko su u najtežem periodu bili jedinstveni i nisu poklekli, nisu se povukli i izdali, dali život za brata svoga“, rekla je Komlenovićeva.

Ona je poručila da danas treba sve više živjeti u zajedništvu i ljubavi, jer je to jedini način da se sačuva ono što su slavni borci ostavili – najmlađu državu Republiku Srpsku.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da nije dovoljna samo ljubav da bi se očuvala Srpska, nego je potrebno pokazati više brige i odgovornosti, pogotovo za kategorije stanovništva koje su dale najviše za Srpsku.

On je, kod spomen-obilježja na planinskom prevoju Rogoj istakao da gotovo da nema stope srpske zemlje koja nije natopljena srpskom krvlju i u čije temelje nisu ugrađene kosti besmrtnih junaka.

„Ovi spomenici i imena uklesana na njima obavezuju nas da vodimo računa o svim porodicama poginulih boraca, da vodimo računa o demobilisanim borcima, koji se nisu snašli u vremenu ove dugotrajuće tranzicije, o ratnim vojnim invalidima kojih je više od 32.000“, naglasio je Savčić.

On je napomenuo da ovi spomenici i imena opominju i da ne smije biti nejedinstva, nesloge, bar o osnovnim pitanjima koja su od vitalnog interesa za srpski narod, Republiku.

„Srpska je naša država bez obzira kako je drugi nazivali. To tvrde i eksperti ustavnog prava jer Republika Srpska ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. Srpsku doživljavamo kao državu i zato što je volimo“, istakao je Savčić.

Pomenu su prisustvovali Boško Tomić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednik organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnovo Goran Timotija, načelnik opštine Trnova Dragomir Gagović i brojni gosti.

Tradicionalno okupljanje kraj spomen-obilježja na Rogoju, na kojem su uklesana imena 69 poginulih srpskih junaka iz Kalinovika, Trnova, Gacka, Bileće, Foče, Nevesinja i Pala, i ove godine su organizovali opština Kalinovik i ovdašnja Boračka organizacija, a, osim porodica poginulih heroja, parastosu su prisustvovali i predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

Na ovom mjestu većina srpskih boraca poginula je 30. jula 1992. godine braneći ovu strateški izuzetno važnu kotu, štiteći odstupnicu trnovskim Srbima koji su pred razjarenim i krvoločnim muslimanskim snagama napuštali vjekovna ognjišta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare