Komić: Stalna pomoć naučnoistraživačkom radu

0

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je sinoć da su Vlada i resorno ministarstvo opredijeljeni za stalnu pomoć naučnoistraživačkom radu.

Na otvaranju „Naučnoistraživačke radionice“ na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Komić je rekao da se ova pomoć pruža kroz programske podrške mladim istraživačima, za odlaske na međunarodne skupove, publikovanje, te kroz Fond „Doktor Milan Jelić“ za stipendiranje najboljih studenata.

Komić je naveo da su i novi pravilnici usvojeni u skladu sa onim što proklamuje Evropa u ovom domenu, a to su izvrsnost, kvalitet, međunarodna saradnja i prenošenje znanja iz akademske zajednice u privredu, odnosno spajanje akademske zajednice i privrede.

„Vlada treba da katalizuje te procese i da se na taj način postigne razvoj i napredak u privredi, otvaranje novih radnih mjesta, povećanje konkurentnosti i kompletne tržišne pozicije. To će onda imati pozitivne efekte na sva druga kretanja“, rekao je Komić.

On kaže da je „Naučnoistraživačka radionica“ dodatna obuka za sve one koji će se baviti naučnoistraživačkim radom.

„Cilj je da se ljudi obuče kako da pristupe problemu, kako da ga definišu, razrade, kako da koriste podatke, izvedu zaključke i kako da daju prijedloge“, rekao je Komić.

On je ocijenio da je ovo dobra aktivnost koja treba da indukuje što više naučnoistraživačkih projekata.

Dekan Ekonomskog fakulteta LJubiša Vladušić rekao je da će se „Naučnoistraživačke radionice“, osim na Palama, održati na Fakultetu poslovne ekonomije u Bijeljini i na Ekonomskom fakultetu u Brčkom.

„Cilj je da studentima kroz specijalističke radionice i na druge načine, a putem eksperata i profesora, objasnimo sve ono što im je potrebno za dodatno znanje i vještine koje će im sutra trebati na tržištu rada“, istakao je Vladušić.

On je dodao da je to spona akademske zajednice sa privredom i njenim potrebama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare