Koljević održao predavanje o dramaturgiji

0

Predavanjem režisera Srđana Koljevića o korijenima filmske dramaturgije i njene savremene forme danas je na Palama počeo radni dio “Filmskog kampusa” koji organizuje Kinoteka Republike Srpske.


U radu ovogodišnjeg “Kampusa” učestvuju studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu /odsjeka teatrologija i žurnalistika/, te dramaturgije u klasi Koljevića, profesora fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu i na Cetinju.

Nakon Koljevićevog predavanja i razgovora sa studentima, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke u Beogradu Aleksandar Erdeljanović je prezentovao temu “Srbija i Srbi na filmu u Prvom svjetskom ratu /1914- 1918/” uz projekciju vrijednih arhivskih dokumenata koji ilustruju izlaganje.

Učesnici “Filmskog kampusa” danas će posjetiti i Filmski arhiv Kinoteke Republike Srpske, gdje je, između ostalog, predstavljena i izložba “Srbija i Srbi na filmu u Prvom svjetskom ratu”, kojom je Kinoteka Republike Srpske, u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, obilježila stogodišnjicu od početka Prvog svjetskog rata.

U okviru Revijalnog filmskog programa, večeras će biti prikazan dokumentarno-igrani film “Slikar i beračica grožđa” scenariste i reditelja Nikole Lorencina, učesnika “Kampusa”, koji će govoriti o ideji i nastanku ovog zanimljivog dokumentarca, koji otkriva do sada nepoznate detalje iz života poznatog slikara Save Šumanovića.

Film je na ovogodišnjem Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma osvojio nagradu Srpskog ogranka Međunarodne federacije filmskih novinara i kritičara FIPRESCI za najbolji srpski dokumentarni film u svim takmičarskim kategorijama i za izuzetan doprinos ovom žanru o temi kulturne i umjetničke baštine.

Večeras je na programu i debitantski film Bora Draškovića “Horoskop” iz 1969. godine, sa Milenom Dravić, Draganom Nikolićem, Mihajlom Janketićem i Josifom Tatićem u glavnim ulogama.

Drašković je za svoj debitantski film osvojio “Srebrnu arenu” u Puli 1969. godine, a iste godine film je nagrađen i na Filmskom festivalu u Berlinu.

“Filmski kampus” trajaće do 30. maja na Palama.


Povezano:

Počinje radni dio “Filmskog kampusa”

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments