Kojadinovići uzgajaju kraljicu proljećnog voća – jagodu

3

Tokom pandemije virusa korona mnogo ljudi se okrenulo poljoprivredi, pa su tako bračni par Aleksandra i Igor Kojadinović odlučili da svoj mali biznis sa borovnicama prošire i počnu uzgajati kraljicu proljećnog voća – jagodu.

Kojadinovići kažu za Srnu da su u dogovoru sa prijateljicom Slađanom Brezo odlučili da zajedničkim snagama krenu sa uzgojem jagode sorte žoli.

„To je sorta koja samo jednom u sezoni cvjeta, pa su sve snage usmjerene u prvo postavljanje. Za nijansu je otpornija na mraz i sušu od ostalih sorti. Karakterišu je ujednačeni plodovi, težine je od 20 do 40 grama, stožastog oblika, bogatog ukusa, te svijetlocrvene boje, što ih čini izuzetno ukusnim“, navela je Aleksandra Kojadinović.

Prema njenim riječima, s obzirom na to da su ulaganja u voćarstvo i podsticaji države u ovom trenutku izuzetno mali, bilo je teško naći nekog donatora ili dobiti podsticaj za plantažu, pa su sopstvenim sredstvima u ljeto prošle godine počeli sa pripremom zemljišta kako bi na jesen plantaža „stala na noge“.

Aleksandri i Igoru mnogo je pomogao prihod od njihovog primarnog proizvoda – domaćeg soka od američke borovnice sorte djuk, koji proizvode od 2018. godine.

Oni će i ove godine nastaviti sa plasiranjem prirodnog soka od organski uzgojene borovnice, koji je u prethodnim godinama dao odlične rezultate i pobrao izvanredne kritike. Cijena je pet KM za litar.

Kada je riječ o jagodama, njihova mini-plantaža zauzima oko jedan dunum, a na toj površini zasađeno je oko 3.000 sadnica.

Zbog velikog broja kišnih dana, te dana bez sunca ovog proljeća, evidentno je da će jagoda kod Kojadinovića kasniti sa dozrijevanjem nekih 15 do 30 dana. Šire pretpostavke jagodara jesu da će to uticati i na količinu ubranog ploda na kraju sezone.

„Kompletan zasad nastao je na principu organskog proizvoda, pa jagoda nije ni u jednom trenutku njenog razvoja prskana. To će sigurno umanjiti količinu roda i veličinu ploda, ali poštujući svoje principe, koje smo zacrtali sa počecima bavljenja borovnicom, ostali smo pri tome da je bitniji kvalitet nego kvantitet.

S tim principima, omogućili smo prvenstveno svom djetetu, a onda i svima ostalima, zdravu jagodu“, poručuje Kojadinovićeva.

Posmatrajući situaciju sa cijenom jagode na tržištu, odlučili su da ona bude pet KM po kilogramu.

Kojadinovići objašnjavaju da dozrijevanje jagode očekuju krajem juna ili početkom jula, a na području Pala vršiće besplatnu dostavu na kućnu adresu.

Organski uzgojene jagode bez aditiva, osim što su fine i osvježavajuće, imaju ljekovita svojstva, pa tako poboljšavaju imunitet, smanjuju loš holesterol i jačaju kosti.

Kojadinovići imaju u planu i dva mini-projekta.

Od ove godine pokrenuće proizvodnju nekoliko vrsta čili paprike, pa će pokušati da spoje jagodu i čili i naprave ljuti sos.

Drugi mini-projekat biće cijeđeni sok od domaće neprskane jabuke, te kombinacija jabuka-borovnica.

Potencijalni kupci Kojadinoviće mogu kontaktirati preko stranice na „Fejsbuku“ – „Beri vižn“ /BERRY VISION/, mejla /orgpoklonipale@gmail.com/ ili na broj telefona 065/844-555.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
3 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ово је за сваку похвалу, поготово када данас много произвођача користе пестициде без бриге за околину и дјецу.

sta pesticide? da ima proizvodjaca pa hajd, nidje proizvodjaca na bidiku nema

Na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu, prije rata izučavao se predmet fitofarmacija kod prof.dr. Refika Numića. Voćarstvo i povrltarstvo je nezamislivo bez upotrene pesticida, herbicida i dr. hemijskih preparata koje služe u zaštiti od biljnih štetočina i raznih bolesti koje nanose velike štete. Nevjerujem da iko ko se ozbilnjo bavi proizvodnjom za tržište da ne koristi navedene preparate, i da radi na svoju štetu koja se ogleda u smanjenom prinosu i kvalitetu. Što se tiče jagoda, samo vjerujem u šumske jagode da nisu prskane, a za ove na pijacama i trgovinama, nema certifikata da potvrđuje odsustvo hemijskog tretmana.