Književno veče posvečeno Savi Škobiću

0

VIŠEGRAD – Književno-muzičkim kolažnim programom večeras je u sali bioskopa “Doli Bel” u Andrićgradu obilježeno 50 godina umjetničkog stvaralaštva režisera i pisca Save Škobića.

Škobić je u rodnom Novom Tavniku, a od 1996. godine u Višegradu, režirao ukupno 50 pozorišnih predstava za djecu i objavio tri zbirke pozorišnih komada namijenjenih najmlađima.

Bivši i sadašnji članovi Dramskog studija Doma kulture, čiji je on bio umjetnički rukovodilac, dok prije dvije godine nije otišao u penziju, govorili su na pozornici dijaloge iz predstava koje je režirao i recitovali njegove pjesme.

Solisti, uz pratnju gitare, pjevali su poznate pjesme za koje je Škobić napisao tekst kao što su “Ko će ti sutra te suze da briše”, “Vanja” i ostale koje su nekad interpretirali Miki Jevremović i grupa “Romansa”.

Voditelj programa predstavio je Škobića i kao režisera i autora nekoliko dokumentarnih filmova, dok je radio i živio u Travniku, kao što su “Nokturno” i “Od danas, Pucarevo”.

“Ne mogu da vjerujem da je prošlo pola vijeka od kada radim u kulturi i čini mi se da se još nisam iskazao i da u meni vri od energije da još pišem i režiram”, rekao je Škobić.

On je društvenoj zajednici zamjerio što je sport stavila iznad kulture.

“Da se osnuje klikeraški klub društvo bi za njegov rad obezbijedilo sredstva, ali se za kulturu ona izdvajaju na kašičicu”, dodao je Škobić.

Ovo književno veče organizovalo je Društvo ljubitelja pisane riječi “Most” iz Višegrada, čiji je član i Savo Škobić.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments