Knjiga generala Vinka Pandurevića o dešavanjima u Srebrenici

0

ZVORNIK – U zvorničkom Domu omladine večeras je promovisana knjiga generala Vinka Pandurevića „Život se brani istinom“ o ratnim dešavanjima u Srebrenici.

Pandurević je rekao da se u knjizi govori o jednoj etapi njegovog života koji je vezan za ratne događaje, prije svega, na prostoru Podrinja, posebno Srebrenice i Zvornika u julu 1995. godine.

„Knjiga najvećim dijelom sadrži transkript mog svjedočenja iz Haškog tribunala koji je trajao 22 radna dana, dok sam u predgovoru iznio neka razmišljanja koja su prisutna kod svakog čovjeka u ratnom i poratnom vremenu“, rekao je Pandurević.

Prema njegovim riječima, u završnom dijelu knjige govori se o ekspertskom nalazu, sa aspekta vojne struke, o tim događajima iz jula 1992. godine na području Srebrenice i Zvornika, uključujući neke političke teme i razloge zašto su Srbi u BiH bili prinuđeni da stvore svoju vojsku i svoju Republiku.

Pandurević je rekao da je knjigu, koja ima 570 stranica, napisao iz više razloga.

„Jedan od razloga je i taj što kada se istina saopšti suviše rano, može imati više štete nego koristi, pa sam u skladu s tim, smatrao da su se stvorili određeni vremenski uslovi da se može u formi knjige govoriti o tim događajima“, rekao je Pandurević.

On je naglasio da je smatrao potrebnim da građanima Zvornika, svojim saborcima i borcima Zvorničke brigade predoči ono što je znao o tim događajima kao neposredan učesnik, da ispriča „pravu, istinitu priču, a ne one priče koje nisu vjeran odraz onog što dešavalo na terenu“.

Književnik Miroslav Toholj rekao je na promociji knjige da je ova knjiga važan materijal za istoričare, za građenje slike o onome šta se stvarno dogodilo, a ne o onome šta se dogodilo u propagandi, uglavnom zapadnoj.

„Knjiga ‘Život se brani istinom’ raščišćava neke pojmove i činjenice koje su zasnovane na `klimavim nogama`, lažima, dok sam naslov knjige znači da se istorija može objasniti samo istorijom, a nikako pravom kao pojmom, tako da suštinske kategorije kakve su život i istina, koje su sinonimi, mogu samo jedna drugu da objasne“, rekao je Toholj.

On je dodao da je tu knjigu, nažalost, pisao život, sudbina, pisana je ne voljom autora, nego voljom i slučajnošću jedne međunarodne sudske instance kakav je Haški tribunal.

„Očekujem od Pandurevića knjigu memoarske prirode. Ima pravo na takvu knjigu, jer će se njegovoj jednoj takvoj memoarskoj knjizi vjerovati. On je vjerodostojan i kao učesnik i kao svjedok događaja koji se zbio na ovom prostoru“, rekao je Toholj.

Recenzent knjige Miodrag Popov napisao je da bez sumnje, čovjek brani svoj život na razne načine, ali uvijek je izuzetan razlog kada ga brani istinom, posebno kada se za to odluči čovjek kome ispred imena i prezimena stoje odrednice general i doktor.

On je dodao da se Pandurević školovao da bude oficir, a rat mu je, bez njegove volje postao sudbina, te je stao uz svoj narod i podijelio njegovu sudbinu.

„Knjiga predstavlja veliki doprinos istoriografiji jer donosi jasan prikaz svih činjenica jedne istorijske drame i mnogo novih dokumenata koji daju sveobuhvatni prikaz svega što se dešavalo u Srebrenici“, naglasio je Popov.

Prema njegovim riječima, knjiga je cjelovito sagledavanje srebreničkih događaja, do detalja ispričanih javno u Haškom sudu, gdje se nijedna činjenica nije sakrila, niti u krivom svjetlu saopštila.

„Generacije koje ništa ne znaju o srebreničkoj drami, prije svega neki novi, objektivni istoričari koji se budu bavili ovom temom, imaće kao nikada do sada potpun uvid u taj segment istorije“, rekao je Popov.

On je naglasio da je Pandurevićev rukopis neprocjenjiv doprinos istorijskoj istini, pisan od samog aktera, generala srpske vojske, ali i sociologa koji pruža pun istorijski i naučni prikaz.

General Pandurević, koji je bio komandant Zvorničke brigade, osuđen je u Haškom tribunalu na 13 godina zatvora i nakon izdržane tri četvrtine kazne, pušten je na slobodu.

Promociji knjige prisustvovao je veliki broj Zvorničana, dok je Popov bio opravdano spriječen.

Izdavač knjige je Boračka organizacija Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare