Kandidovan projekat izgradnje zgrade za izbjegla i raseljena lica

0

FOČA – Opština Foča putem Regionalnog stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica kandidovala je kod Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske izgradnju stambene zgrade u naselju Velečevo, u kojoj bi bilo smješteno od 12 do 15 porodica.

Na dva javna poziva resornog ministarstva prijavilo se 127 porodica koji žele integraciju na području opštine Foče.

„Od tog broja, njih 26 nema alternativu nego život u stambenoj zgradi“, rekao je pomoćnik ministra za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske Drago Vuleta.

Do 1. septembra Razvojnoj banci Savjeta Evrope moraju se predati parametri u kojima se vidi spremnost lokalnih zajednica, ne samo deklarativna, za podršku izgradnji.

„Od lokalnih zajednica očekuje se, između ostalog, pismo namjere i dokaz o vlasništvu zemljišta“, naveo je Vuleta.

Ukupna vrijednost projekta za BiH iznosi 101 milion evra, od čega je 15 miliona učešće lokalnih zajednica.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da se opština trudi da u svim projektima bude aktivna.

„Ovo je stalna obaveza koju opština uspješno izvršava. U ovom trenutku na području Foče grade se 52 individualne stambene jednice, od čega 37 za Srbe i 15 za Bošnjake“, naglasio je Mašić.

Putem Regionalnog stambenog programa zbrinjavanja koji se provodi u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i BiH, biće obezbijeđena trajna stambena rješenja za 5.400 porodica u BiH, kroz obnovu i rekonstrukciju kuća i stanogradnju za integraciju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare