Класично инсценирано политичко суђење предсједнику Српске

0

БАЊАЛУКА – Професор уставног права Радомир Лукић изјавио је вечерас да је поступак у Суду БиХ против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора „Службеног гласника Српске“ Милоша Лукића фарса и класично политичко инсценирано суђење, те представља негацију свих захтјева правне државе.

Лукић је оцијенио да је отворена још једна Пандорина кутија са намјером негирања суверености БиХ, негирања уставотворно-законодавне надлежности Парламентарне скупштине БиХ и негирања воље бирачког тијела.

„Правна држава захтева да законе доноси народно представништво које је легално и легитимно и нико сем њега не може доносити законе. Она, пре свега, подразумева слободе и права, подразумева да је закон само оно што донесе народно представништво и да у свему у томе постоји подела власти, а не јединство власти у рукама једног човека“, рекао је Лукић.

Он је указао да је ово велика замка за Додика и за Републику Српску, те да у овом случају није ријеч само о Додиковој политичкој судбини, него о вољи бирачког тијела Републике Српске.

„Много је озбиљнији улог у игри. Није реч само о политичкој судбини господина Додика, него о вољи бирачког тела Републике Српске – да ли је она нешто што можете елиминисати покретом руке, потписом пера или морате озбиљно да се загледате у њу и да је уважавате“, рекао је Лукић за АТВ.

Он је рекао и да нема сумње како ће се овај поступак завршити.

„Мислим да је осуђујућа пресуда већ донесена и да ће послије тога бити стотину проблема“, навео је Лукић.

У случају да не буде затворске казне, Лукић је рекао да ће Додику онда сигурно бити изречена мјера безбједности, а условно и затворска казна. „На тај начин ће настојати да га пошаљу на политички одмор, у политичку пензију“, рекао је Лукић.

Када је ријеч о санкцијама које је Америка увела д‌јеци предсједника Републике Српске Милорада Додика, Игору и Горици, Лукић је навео да је то класична ароганција моћи.

„То још једна појавна страна ароганције моћи којом очигледно располажу САД на фактички, а не на правни начин. О оправданости свега тога илузорно је говорити. Речи које они користе да би оправдали оно што су урадили не само д‌јеци председника Додика, него и другим људима, су смијешне и то су оптужбе без икаквих доказа. Реч је о иживљавању и проскрибовању људи који то не могу да заслуже“, рекао је Лукић.

(www.palelive.com / Срна / Foto: Arhiva/ATV)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare