Klasici horora na programu „Filmoteke“ 2. do 4. septembra

0

Ljubitelji horora imaće priliku da vide neke od najboljih filmova ovog žanra u programu „Filmoteke“, koju Kinoteka Republike Srpske organizuje 2, 3. i 4. septembra u Palama.

Na programu su klasici horora: „Psiho“ Alfreda Hičkoka, „Rozmarina beba“ Romana Polanskog i „Isijavanje“ Stenlija Kjubrika.

Program će biti održan u Art galeriji „G3“, sa početkom u 20.00 časova, a ulaz za publiku je slobodan.

Prve večeri biće prikazan američki psihološki triler Psiho iz 1960. godine, sa Entoni Perkinsom (Anthony Perkins) i Dženet Li (Janet Leigh) u glavnim ulogama, koji se smatra pretečom horora i jednim od najboljih Hičkokovih filmova. Iznenađujuće za filmove ovog žanra, svojevremeno je bio nominovan za Oskara čak u četiri kategorije (za režiju, scenografiju, fotografiju i sporednu glumicu). Filmska kritika ga redovno svrstava među najbolje filmove sedme umjetnosti uopšte, a 1992. godine upisan je američki filmski registar kao djelo od nacionalnog značaja, koje uživa posebnu zaštitu.

U srijedu, 03. septembra, na programu je Rozmarina beba, prvi američki film kontroverznog poljskog reditelja Romana Polanskog, snimljen 1968. godine, sa izvanrednom Mijom Farou (Mia Farrow) u glavnoj ulozi. Jedno od najpoznatijiih i najmračnijih ostvarenja Romana Polanskog, kultni horor, koji je postao klasik, napravljen bez ikakvih specijalnih efekata i jeftinih trikova zastrašivanja, već istinskom snagom rediteljskog umijeća, zanimljivom vizuelnošću i porukama koje nosi. Iako sa samo dvije scene tipične za horor filmove, ovaj film se smatra jednim od najboljih horora svih vremena. Američki filmski institut ga je 2001. godine uvrsio na deveto mjesto među 100 najuzbudljivijih filmova. Glumica Rut Gordon je 1968. godine dobila Oskara za najbolju sporednu ulogu, a film je osvojio još 12 nagrada i devet nominacija.

Treće večeri biće prikazan kultni i napeti horor Isijavanje Stenlija Kjubrika (Stanley Kubrick), snimljen 1980. godine prema istoimenom bestseleru Stivena Kinga (Stephen King), sa Džekom Nikolsonom (Jack Nicholson) u glavnoj ulozi. U filmu igraju i Šeli Duval (Shelly Duvall), Deni Lojd (Danny Lloyd) i drugi. Iako podijeljena u ocjenama ovog Kjubrikovog djela, filmska kritika ga često naziva „remek-djelom modernog horora“, kao i „prvim epskim hororom“ u istoriji filma. Iako se danas smatra apsolutnim klasikom, i to ne samo horor filma, jer se radi o stilizovanom, umjetničkom filmu, ovaj Kjubrikov film, za razliku od većine njegovih filmova, nije osvojio nijednu vrijednu nagradu.

Za Kinoteku Republike Srpske:
Jadranka Pandurević, urednik programa

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare