Klačar: Najdragocjenije je pomoći drugim

0

Dugododišnji volonter Crvenog krsta Republike Srpske Miljan Klačar sa Pala rekao je Srni, povodom obilježavanja Međunarodog dana volontera, da nema dragocjenijeg vremena od onog izdvojenog za one kojim je pomoć potrebna, te pozvao mlade da rade volonterski.

Klačar je istakao da je najveći značaj volontiranja u upoznavanju drugih i drugačijih ljudi.

„Crveni krst je organizacija koja pomaže drugima i njihova misija da ublaži ljudsku patnju. Volonter kroz angažman putuje na kampove, upoznaje druge ljude, stiče iskustva, pomaže. Prijateljstva koja se steknu u Crvenom krstu ostaju za cijeli život“, rekao je Klačar, koji je saradnik za dobrovoljno davalaštvo krvi u Crvenom krstu Republike Srpske.

Tridesšestogodišnji Klačar prisjetio se svog volonterskog rada, koji je počeo davne 1998. godine kada je Crveni krst poslije ratnog perioda krenuo da realizuje svoje programske aktivnosti, a jedna od njih bila je podmladak i omladina.

On je naveo da se pronašao u toj organizaciji i da je tu i dan danas.

„Od mog angažmana u podmlatku, omladini učestvovao sam u svim programskim aktivnostima i dobio priliku da se profesionalno ostvarim kao profesionalac u Crvenom krstu. Moja prva ljubav u ovoj organizaciji bila je prva pomoć, gdje sam bio polaznik kursa prve pomoći, kasnije dobio zvanje instruktora prve pomoći Crvenog krst Republike Srpske. Obučavao sam ekipe Opštinske organizacije Crvenog krsta Pale koje su osvajale najveća priznanja“, prisjeća se Klačar.

On je naveo da je, osim prve pomoći, važna i socijalno-humanitarna djelatnost jer nema većeg zadovoljstva nego kada pomognete drugome, odvojite svoje slobodno vrijeme za te osobe, uručite donaciju i na taj način olakšate im trenutne probleme.

Asistent za informisanje u Crvenom krstu Republike Srpske Miljan Rašević rekao je Srni da konstantno nastoje da motivišu mlade raznim aktivnostima Crvenog krsta u koje ih uključuju, poput kampova za omladinu i podmladak, koji su baza i osnova svih dešavanja u ovoj organizaciji.

„Kampovi su odlična podloga mladima da se obrazuju kroz Crveni krst, da spoznaju šta je to Crveni krst i koji su njegovi zadaci, da nauče pružiti prvu pomoć, uče o reproduktivnom zdravlju i svim onim stvarima koji će im biti od važnosti, kako u praksi kroz volontiranje, tako i u privatnom životu“, istakao je Rašević.

On je dodao da volontere motivišu svojim radom i postignutim rezultatima, ali i druženjima poput kampova, radionica, takmičenja, akcija dobrovoljnog davalaštva krvi.

Prema njegovim riječima, volonteri svakodnevno učestvuju u svim zadacima i akcijama koje kroz svoj programski rad i plan realizuju organizacije Crvenog krsta u svim gradovima i opštinama Republike Srpske.

Volonteri se uvijek rado odazivaju na sve pozive Crvenog krsta, bez obzira na to da li je riječ o humanitarnim akcijama, kao što je dobrovoljno davalaštvo krvi, pružanja pomoći licima koja su stradala u prirodnim ili drugim katastrofama, učešća u pokaznim vježbama i kampovima ili obilježavanju datuma iz kalendara tradicionalnih aktivnosti.

Rašević je pojasnio da volonter može biti svaka zdrava osoba, koja ima želju da pomogne onima koji su u stanju potrebe, te da stoga Crveni krst Republike Srpske konstantno poziva sve koji su slobodni i zainteresovani da se priključe ovoj organizaciji.

„To mogu uraditi u svojim opštinama ili gradovima u kojima žive, a godišnja članirana u organizaciji Crvenog krsta iznosi dvije KM i riječ je o simboličnoj pomoći lokalnoj organizaciji. Ono što možete uraditi kao volonter je od neprocjenljive vrijednosti. Važno je biti istrajan na putu humanosti i čovječnosti“, rekao je Rašević.

Međunarodni dan volontera, 5. decembar, obilježava se kao podsjetnik na dan kada je 1970. godine stvoren Program UN za volontere, koji daju značajan doprinos društvu posvećujući svoje slobodno vrijeme volontiranju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare