Keserović: Ruski partneri donose prosperitet

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ruski investitori, osnivači preduzeća “Elektroinžinjering”, otvaraju vrata privredi Srpske na svjetskim tržištima i dovode nove partnere iz elektroenergetskog sektora, ističe direktor kompanije “Elektroinžinjering” d.o.o. Banjaluka Milan Keserović.

Partneri, koji su investirali u fabriku “Energoinvest-Rasklopna oprema” /RAOP/ u Istočnom Sarajevu ne donose u Srpsku samo svoj kapital iskazan u novcu, nego i specifična znanja u oblasti elektroinženjeringa i nove tehnologije.

Keserović u intervjuu Srni pojašnjava da će osnovni pravci poslovanja RAOP-a u prvoj fazi biti podijeljeni u dva paralelna procesa – izgradnju Remontne baze, kakva još ne postoji u jugoistočnoj Evropi, te razvoj domaćih brendova u saradnji sa najvećim svjetskim kompanijama poput “Alstoma”, “Simensa”, ABB-a…

On ocjenjuje da se Republika Srpska trenutno nalazi na prekretnici, odnosno “na samom početku procesa reindustrijalizacije koja bi u konačnom zbiru trebalo da označi novi početak stvaranja viška vrijednosti, odnosno početak boljeg života svih građana”.

“U ovom trenutku nalazimo se pred veoma važnim zadatkom kompletnog restrukturisanja industrije i sasvim novog pristupa rješavanju problema u sferi energetike. Kupovina RAOP-a samo je prva faza ruskih investicija”, navodi Keserović.

Značaj uvođenja ino-kapitala u RAOP može se iskazati efektima po osnovu više različitih aspekata, počevši od osnovnih i direktnih efekata koji su iskazani u vidu isplate novčanih sredstava za kupovinu nepokretne imovine.

Time će biti namiren značajan broj povjerilaca, uključujući Poresku upravu kao najvećeg povjerioca, do efekata razvojnog karaktera nemjerljivih potencijala.

Efekti na lokalnu zajednicu ogledaće se u zapošljavanju lokalnog stanovništva – minimalno 300 visokokvalifikovanih radnika u prvom periodu, a u konačnom zbiru nekoliko hiljada.

Uslijediće i pokretanje investicionog ciklusa, zatim transfer znanja iz inostranstva, razvoj naučnih disciplina usmjerenih na visoke tehnologije /odjeljenja tehničkih fakulteta/, stipendiranje i razvoj mladih kadrova kao vid ulaganja u budućnost preduzeća.

Treba očekivati i direktno povećanje BDP-a, kao i direktno i indirektno povećanje proizvedene električne energije. Povećanjem učešća domaće industrijske proizvodnje znatno se poboljšava rejting u međunarodnim finansijskim institucijama, a ulaganjem u kapital -intezivne tehnologije stvara se realna pretpostavka za ubrzanu industrijalizaciju Srpske i BiH.

Keserović pojašnjava da se efekti na zemlje u okruženju odnose na teritorijalno približene visoke tehnologije i znanja iz oblasti elektroinženjeringa, mogućnost kvalitetnog remonta i izgradnje novih postrojenja uz minimalne troškove transporta i stalni nadzor.

Tu je i mogućnost bliske saradnje i uključenosti u proizvodnju, razvoja zajedničke saradnje i nastupa na tržištima, školovanja i doškolovavanja kadra, kao i dostupnost izvora energije.

“Želim da istaknem veliku zahvalnost predsjedniku i premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović, ministru industrije, energetike i rudarstva Željku Kovačeviću i ministru finansija Zoranu Tegeltiji zato što su imali političku mudrost da prepoznaju ovako važan trenutak u istoriji razvoja Srpske”, napominje Keserović.

Rukovodstvo Srpske je, podsjeća on, svakodnevnim angažovanjem i podrškom omogućilo da se projekat koji po svom značaju prevazilazi nacionalni karakter, započne baš u Republici Srpskoj, iako su sve države u regionu vodile ozbiljne pregovore sa investitorima iz ove grupe.

Grupa ruskih investitora, jedna od najvećih po obimu uspješnijih investicionih grupa u Evropi, u svojim kompanijama zapošljava više od 100.000 radnika i raspolaže sa kapitalom od nekoliko milijardi evra.

Ovo je njihova prva investicija na prostoru Balkana.

Grupacija je u rekordnom roku ispunila svoje finansijske obaveze i nastavlja da svakodnevno ulaže u pokretanje proizvodnje. U ovom trenutku nalazi se u završnoj fazi pregovora sa raznim inženjerskim centrima u regionu o kupovini konstruktorske dokumentacije, izgradnje prototipa i sertifikacije.

Riječ je o složenim poslovima koji zahtijevaju šest mjeseci intenzivnog rada i nekoliko miliona evra ulaganja, a da se mašine u fabrici i ne zagriju.

S druge strane, kompletne linije proizvodnje biće modernizovane, a kada se izvrši završna sertifikacija opreme u RAOP-u, biće kupljene najsavremenije mašine za izradu elektro-tehničke opreme.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments