Karikature Toša Borkovića privlače pažnju posjetilaca

0
Karikature Toša Borkovića privlače pažnju posjetilaca

HAN PIJESAK – Zatvaranjem sedmodnevne izložbe karikatura Toša Borkovića u subotu, 31. marta, završava se i posljednji dio programa 10. „Čučkovih književnih susreta“ na Han Pijesku.

Direktor Narodne biblioteke na Han Pijesku Ozrenka Đurić Radulović kaže da je izložba karikatura Toša Borkovića pod nazivom „Lekovito blato“ u Centru za omladinu i sport na Han Pijesku privukla veliki broj posjetilaca kako za vrijeme književnih susreta, tako i nakon te manifestacije.

Ona dodaje da su veliki umjetnički stvaraoci književnik Branko Čučak i karikaturista Tošo Borković potekli iz Han Pijeska i da su ostavili poseban trag u istoriji svog rodnog kraja.

„Sve ono što je Čučak govorio kroz svoje kolumne Borković je kazivao svojim karikaturama i zato smo odlučili da napravimo paralelu i organizujemo izložbu Borkovićevih karikatura u okviru `Čučkovih književnih susreta`“, rekla je Radulovićeva.

Prema njenim riječima, Narodna biblioteka „Branko Čučak“ u okviru Zavičajnog odjeljenja sada ima 280 karikatura Toša Borkovića i legat Branka Čučka, koji sadrži 1.000 bibliotečkih jedinica.

Karikaturista Tošo Borković izjavio je Srni da ga raduje ideja Narodne biblioteke, organizatora „Čučkovih književnih susreta“, da u program te kulturne manifestacije uvrsti izložbu njegovih karikatura.

„Rado sam prihvatio ovaj lep povod da karikature budu izložene u mom rodnom mestu, jer je Čučak izuzetna umetnička ličnost, umetnik antologijskih kapaciteta i meni je čast da budem deo tog programa“, istakao je Borković.

On je podsjetio da je Zavičajnom odjeljenju Narodne biblioteke na Han Pijesku, koja od 2010. godine nosi ime „Branko Čučak“, ranije poklonio 160 karikatura i da je trenutno u galeriji Centra za omladinu i sport u ovom mjestu izloženo oko 120 njegovih radova.

Borković je naglasio da su te karikature jedan dio onog što je radio na drugoj strani beogradskih „Večernjih novosti“, za koje je decenijama izražavao svoje umjetničko viđenje stvarnosti.

„To su neki moji komentari. Kao što je Čučak kroz svoje kolumne i život kolumniste na neki način posmatrao svet sa svog prozora, tako sam i ja sa prozora karikaturiste gledao svoj i tako se tu negde susreću naši pogledi o životu, našoj stvarnosti, o filozofiji, o svemu što nas okružuje, što nas muči i što nas čini radosnim“, kaže Borković.

On je napomenuo da nema nagrade u ovom poslu koju nije dobio i da se na njegovom spisku nalazi više od 60 svjetskih osvojenih priznanja.

Borković je naveo da, osim dnevnopolitičkih karikatura, radi i festivalske vanvremenske karikature koje govore sve jezike svijeta od Japana do Brazila.

On smatra da karikatura ima tu prednost u odnosu na pisanu riječ, te da je vizuelna komunikacija mnogo jača od svih drugih percepcija.

Tošo Borković je rođen na Han Pijesku 1953. godine i više od 30 godina profesionalno se bavi karikaturom, ilustracijom i decenijama radi karikature za dnevni list „Večernje novosti“, ilustruje udžbenike, dječije knjige i pravi igračke.

NJegove karikature, ilustracije i plakati nalaze se u muzejima i privatnim kolekcijama širom svijeta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments