Kalem: Neozbiljna Agićeva izjava

0

Izjava pomoćnika ministra za bezbjednost BiH Samira Agića da bi Snježana Krajišnik, koja je stradala pri padu sa litice na Romaniji, preživjela da su nadležna lica i institucije Republike Srpske zatražili pomoć od institucija BiH, vrlo je neozbiljna, ocijenio je rukovodilac Gorske službe spašavanja Jahorina Miro Kalem.

Prema njegovim riječima, procedura dobijanja helikoptera Oružanih snaga BiH je vrlo komplikovana i skoro je sasvim sigurno da nije bilo moguće da bude okončana u vremenu u kojem je stigao helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske.

„Agić bi trebalo da bude svjestan da je to nemoguće, zbog čega me iznenadila njegova neprofesionalna i neetična izjava o razlogu zbog kojeg je žena umrla“, rekao je Kalem Srni, napominjući da Agić nije upoznat o detaljima nesreće kao ni o stanju u kojem su spasioci zatekli nastradalu.

Kalem je naveo da je Krajišnikova pala sa litice visoke 50 metara i da svako ko iole poznaje ljudsku anatomiju može znati kakve su moguće posljedice takvog pada.

„Riječ je o litici sa mogućnošću slobodnog pada od 10 metara i više i apsurdno je reći da bi preživjela“, istakao je Kalem, koji je i komandir Jedinice za spašavanje sa visina u Republičkoj upravi Civilne zaštite.

Ocijenivši da je činjenica da je Krajišnikova nakon pada davala znakove života prilično nevjerovatna, Kalem je naveo da je među planinarima sa kojima se nastradala penjala na Romaniju bilo i medicinskih radnika koji su je nadljudskim naporima održavali u životu dok su došli spasioci.

„Mi smo od Republičke uprave Civilne zaštite zatražili hitno helikopter jer je ljudski život u pitanju“, objasnio je Kalem.

Prema njegovim riječima, pripadnici Gorske službe spašavanja Jahorina iznijeli su nesrećnu ženu u rejon Novakove njive na Jahorini, gdje je potom sletio helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske.

„Poligon za slijetanje bio je dužine 35 i širine 15 do 20 metara na nadmorskoj visini od 1.500 metara i okružen omorikama visokim od 40 do 50 metara. Skoro nemoguće mjesto za slijetanje“, opisao je Kalem mjesto na koje se spustio helikopter.

On je dodao da je bilo mučno gledati helikopter kako slijeće. „Grane od omorika letjele su na sve strane i postojala je mogućnost da ulete u rotor, što bi ugrozilo kompletnu posadu i letjelicu, ali i ljude koji su prihvatali helikopter na zemlji“, naglasio je Kalem.

On je dodao da mu je kao nekome ko se bavi spašavanjem ljudi krajnje neozbiljna i iznenađujuća izjava da je žena umrla zbog administracije, jer nije „dojavljeno ovome ili onome“.

„Ne znam odakle Agiću pravo da daje takvu izjavu“, zaključio je Kalem.

Snježana Krajišnik /50/ iz Bijeljine preminula je juče od posljedica povreda koje je zadobila kada je na Romaniji pala u provaliju duboku desetine metara.
Krajišnikova je u Bolnicu Istočno Sarajevo dopremljena helikopterom bez znakova života.

Agić, pomoćnik ministra bezbjednosti BiH i šef Operativno-komunikacijskog centra BiH, smatra da je smrt Snježane Krajišnik u nesreći na Romaniji „posljedica nemara nadležnih osoba i institucija iz Republike Srpske“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare