Kalabuhov čestitao Dan pobjede i zahvalio srpskom narodu jer se bori protiv falsifikovanja istorije

0

BANJALUKA – Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov čestitao je 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom, poručivši da se danas slavi pobjeda hrabrosti, ljubavi prema slobodi i otadžbini, te zahvalio srpskom narodu zato što se bori protiv falsifikovanja istorije.

„Zahvaljujemo srpskom narodu koji danas, kao prije 78 godina, ostaje uz nas za očuvanje istorijskog pamćenja i svim snagama se protivi falsifikovanju istorije. Visoko cijenimo to kako se ovdje poštuju i njeguju tradicije antifašizma. Izuzetna je čast i radost imati tako iskrenog pouzdanog partnera i prijatelja kakvog Rusija ima u vama“, naveo je Kalabuhov.

On je istakao da mu je velika čast da čestita jedan od najznačajnih praznika u savremenoj istoriji čovječanstva, Dan pobjede nad nacizmom. „Na ovaj dan prije 78 godina naši preci su porazili veliko zlo i izvojevali svoje pravo na život, a time i na život svih sljedećih naraštaja“, rekao je Kalabuhov.

On je naglasio da je svaki korak danas omogućen jedino zahvaljujući beskrajnoj snazi duha očeva, djedova i pradjedova.

„Kažu da je istorija velika učiteljica života. Istorija je temelj, između ostalog, identičnosti naroda. Ako se istorija prepravlja to nam nosi nepopravljivu štetu za vaspitanje mladih generacija“, rekao je Kalabuhov za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je naglasio da se sa velikim žaljenjem može konstatovati, da neki od nekadašnjih saveznika njegove zemlje, daju sve od sebe kako bi prepisali istorijske činjenice, prikazali sebe u boljem svjetlu, kako bi omalovažili ogromnu i neospornu ulogu Sovjetskog saveza u porazu fašizma.

„Širom Evrope se uništavaju spomenici sovjetskim vojnicima oslobodiocima, a iz udžbenika istorije nestaju poglavlja posvećena Drugom svjetskom ratu. Bez obzira na sva neslaganja u međunarodnim odnosima Rusija se uvijek zalagala za kreiranje sistema jednake i nedjeljive bezbjednosti. Više puta je predlagala zapadnim zemljama dogovore o garancijama bezbjednosti, ali, nažalost, ovo nisu čuli“, rekao je Kalabuhov.

On smatra da to nisu htjeli da čuju, jer su se spremali da nanesu novi udar na Donbas, da izvrše invaziju na istorijske ruske teritorije uključujući Krim.

„Do čega je to dovelo već je postalo očigledno. Oni koji zaboravljaju prošlost osuđeni su na ponavljanje istih grešaka. Pothranjivanje neonacističkog i monstuoznog režima u Kijevu nije ništa drugo nego rezultat loše naučene lekcije. Međutim, današnji praznik je tu kako bi podsjetio Zapad kako se završila nacistička priča te daleke 1945. godine. Na isti način će se završiti i ovaj put. U to nema nikakve sumnje“, rekao je Kalabuhov.

On je podsjetio da Rusija radi na izgradnji pravednog svjetskog poretka, ravnopravnog i poštenog, te da ne prihvata pokušaje kolektivnog Zapada da nametne svijetu obnovljeno izdanje kolonijalizma.

„U suštini mi vodimo oslobodilačku borbu. Ovo nije nimalo lako. Neprijatelji se svim snagama trude da nas unište. Da Rusija bude totalno zabranjena. Ali u praksi, Rusija bez obzira na bezbrojne takozvane sankcije i dalje se razvija dok Zapad tone u krizi i beznađu. Zbog toga gube sposobnost da razmišljaju, zaboravljajući pouke Drugog svjetskog rata, tradicije savezništva u borbi protiv nacizma. Ali pobjeda će biti naša“, poručio je Kalabuhov.

(www.palelive.com/Srna/Foto: Arhiva/RTRS)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare