Kako doći do poslodavca

0

Projekat „Edukacije o životnim vještinama i ključnim kompetencijama za tržište u ruralnim izbjegličkim lokalnim zajednicama“, prvi te vrste koji se provodi u BiH, uputiće mlade kako da dođu do zaposlenja, rekla je danas predsjednik Unije za održivi povratak i integraciju u BiH Mirhunisa Zukić. Riječ je o projektu zapošljavanja i zadržavanja mladih, čija je vrijednost veća od šest miliona dolara i finansira se sredstvima Vlade Španije u okviru Fonda za dostizanje milenijumskih razvojnih ciljeva.

Zukićeva je na Palama pred početak dvodnevnog treninga za mlade u okviru ovog projekta navela da će Unija sa Centrima za informisanje, savjetovanje i obuku (CISO) u 17 gradova u narednom periodu vršiti edukacija i pomagati mladima koji su završili fakultete ili su na nekoj prekvalifikaciji na koji način se mogu nametnuti poslodavcu na način kako se to radi na Zapadu.

„Željeli smo da mladi u ruralnim krajevima čuju za ovaj projekat, a istovremeno želimo da skrenemo pažnju da CISO centre mogu koristi i oni koji su se vratili u ruralna područija i tamo žive“, rekla je novinarima Zukićeva i dodala da je Pale sedmo mjesto u kome se održavaju trenizi za mlade.

Ona je dodala da su u projekat uključeni mladi od 19 do 31 godine svih obrazovnim profila, napomenuvši da je u BiH 46,2 odsto mladih koji aktivno traže zaposlenje,

Prema riječima Zukićeve, projektom su obuhvaćena raseljena lica.

Menadžer-koordinator projekta zapošljavanja i zadržavanja mladih (JERP) Erol Mujanović rekao je, podsjetivši o kojem projektu je riječ i koja je njegova vrijednost, da će u okviru ovog dijela JERP programa biti unaprijeđen obrazovni sistem.

Na Palama se na dvodnevni trening za mlade u okviru projekta “Edukacije o životnim vještinama i ključnim kompetencijama za tržište u ruralnim izbjegličkim lokalnim zajednicama“ prijavilo 25 učesnika.

Planirano je da treninzi budu održani u 17 gradova i trebalo bi da obuhvate oko 500 polaznika. Sve aktivnosti u vezi sa treningom i edukacijom realizuju se u okviru JERP programa.

Projekat se primjenjuje na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Goražda, Mostara, Širokog Brijega, Trebinja, Brčko distrikta, Odžaka, Bijeljine, Banjaluke, Prijedora, Doboja, Tuzle, Zenice, Bihaća, Livna i Viteza od 30. maja 2011. godine do 28. februara 2012. godine.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare