Jugović: Osnivanje centra za obuku – jako dobra ideja

0

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je jako dobra ideja Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske za osnivanje centra za obuku u saradnji sa Srednjoškolskim centrom „Pale“ s ciljem prekvalifikacije ljudi.

„Neophodno je da se određeni kadrovi metalske struke formiraju zato što se u izvještajima uglavnom traži radna snaga trećeg stepena i što se isplati ulagati u takve kadrove“, rekao je Jugović danas na Palama, nakon sjednice Skupštine opštine.

On je dodao da će opština, u saradnji sa Srednjoškolskim centrom „Pale“, nastojati da se postigne dogovor i uvee a prekvalifikacija u narednom periodu.

Na današnjoj sjednici bilo je riječi o formiranju odjeljenja Osnovnog suda na Palama, što je, prema riječima Jugovića, kvalitetna ideja i zakonski verifikovana već desetak godina.

„To bi bilo odjeljenje pri Osnovnom sudu Sokolac. Potrebno je stvoriti određene uslove, a za to je nadležno Ministarstvo pravde. Imali smo određene kontakte tako da se od nas očekuje da obezbijedimo bar mininalne uslove kako bi određen broj radnika prešao ovdje na Pale“, pojašnjava Jugović i dodaje da postoji inicijativa da se, ako ne ove godine, onda naredne godine to odjeljenje formira.

Govoreći o sjednici Skupštine opštine, Jugović je istakao da su sa dnevnog reda povučene tri tačke koje se isključivo odnose na prodaju određenih nekretnina u vlasništvu opštine, gdje se radi o tehničkim nedostacima, što je usaglašeno i sa odbornicima.

„Riječ je o studentskim domovima i određenim lokacijama na Jahorini, gdje se radi o većim investicijama, odnosno većim vrijednostima. Bilo je neophodno da se to doradi“, naglašava Jugović.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Damjan Škipina rekao je da su na današnjoj sjednici sve tačke usvojene jednoglasno, istakavši da je, kada je riječ o Zavodu za zapošljavanje, to jedna ustanova koja u posljednje vrijeme jako ozbiljno radi svoj posao, te da je viđeno niz programa zapošljavanja, samozapošljavanja, zapošljavanje demobilisanih boraca, nacionalnih manjina, prekvalifikacije određenih radnika.

Šef Kluba odbornika SDS-a Mladen Koprivica kaže da nije korektno i ozbiljno od načelnika opštine, kao predlagača, da na napočetku sjednice skida određene tačke dnevnog reda pod izgovorom da su one nepripremljene iz tehničkih razloga.

„One su i te kako dobro spremljene. Dokaz je da smo ih na Kolegijumu razmatrali i pustili u skupštinsku proceduru, a riječ je o tome da je načelnik shvatio da nema potrebnu većinu u Skupštini i da one ne mogu proći i jednostavno su pod izgovorom skinute sa dnevnog reda“, tvrdi Koprivica.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Predrag Vučićević rekao je da je to pravo načelnika opštine, kao predlagača, po poslovniku.

Vučićević je istakao da je načelnik opštine to opravdao na način da materijali nisu bili urađeni kako je on to smatrao i da treba obaviti određene konsultacije sa Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments