Југословенство Србе коштало милионе жртава

0

У Средњошколском центру Пале данас је одржана приредба „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“ на којој је истакнуто да кроз историју српски народ никада није био поштеђен страдања.

Професор у овом центру Дијана Гранић рекла је новинарима да је приредба организована као дио манифестације „Дани сјећања“, у оквиру које су ученици говорили поезију која свједочи о српским стратиштима у 20. вијеку, те одломке из романа Данка Поповића „Књига о Милутину“.

Подијељене су и награде о истој теми, и то за најбољи литерарни рад и за најбољу презентацију.

Члан драмско-рецитаторске секције у Средњошколском центру Пале Петар Лиздек, као наратор, публици је приближио све недаће које је главни јунак „Књиге о Милутину“ прошао у балканским ратовима изгубивши оца и два брата, а касније у Првом свјетском рату и сина.

„Кроз Милутинове очи ми гледамо све што је српски народ преживио за вријеме 20. вијека. Милутин је шумадијски сељак који губи велики дио своје породице, а многи људи дијеле његову судбину“, рекао је Лиздек.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је да је за сваку похвалу оно што ради Средњошколски центар Пале, у којем на најбољи начин заједно са ученицима његују културу сјећања.

„Ове године су посјетили Пребиловце, а локална заједница такве и сличне пројекте подржава. Много је важно да ученици науче одређене ствари из историје“, рекао је Југовић и додао да је данашња манифестација посвећена причи колико је југословенство допринијело да буде нанесено зло српском народу.

Југовић је указао да, нажалост, српски народ кроз историју никада није био поштеђен страдања и зато је важно да се Срби уједине, а будуће генерације да гаје културу сјећања, знају и чувају традицију.

Ученица другог разреда гиманзије у Средњошколском центру Пале Хелена Пржуљ, која је освојила награду за најбољу презентацију, рекла је да се њен рад заснива на проучавању идеје југословенства од самог зачетка до данас, те колико је то обликовало српску душу и историју од 1918. године.

„Изгубили смо дио себе кроз историју настојећи да на неки начин жртвујемо српство зарад југословенства“, истакла је Пржуљева.

Ученица четвртог разреда гимназије Младена Петровић рецитовала је пјесму Владимира Назора „Мајка православна“, која говори о страдању људи у јамама и приближава суровост њиховог страдања.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare