Jovičić zadovoljan stanjem na području Centra

0

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić rekao je danas na Palama da je zadovoljan stanjem na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo, ali da uvijek može bolje.“Što se tiče bezbjednosti u Republici Srpskoj, nalazi se pod punom kontrolom MUP-a“, dodao je Jovičić.

Jovičić je, nakon sastanka sa načelnikom CJB Istočno Sarajevo Radenkom Vasiljevićem, istakao da ovaj centar ima dobre rezultate s obzirom na kapacitete i materijalna sredstva kojima raspolaže.

On je naglasio da nisu tačni podaci da CJB Istočno Sarajevo nema dovoljno patrola na terenu i goriva za adekvatan rad.

„Centar svoje aktivnosti planira u skladu sa bezbjednosnim procjenama, nema ukidanja noćnih sati i ta depeša je povučena od direktora Policije Gojka Vasića“, rekao je Jovičić i dodao da CJB Istočno Sarajevo ima poseban status samo zbog specifičnosti područja koje pokriva i težine poslova kojima se bavi.

Jovičić je naglasio da načelnik Centra dobro vlada situacijom sa svojim rukovodnim kadrovima, da ima određene zahtjeve prema MUP-u, koji će se rješavati u skladu sa ekonomskom situacijom, te da će se pokušati iznaći dodatni izvori finansiranja.

On je naveo da ovaj centar nema uslovnu zgradu, da će se to pitanje planirati za iduću godinu, te da će pokušati sa predsjednikom Vlade Srpske Željkom Cvijanović da dogovori da se interventno djeluje u nekim policijskim stanicama, kako bi se dovele u „normalan nivo“.

Na pitanje novinara da li treba mijenjati zakone kako bi se povećala bezbjednost građana, Jovičić je naglasio da policija ne donosi zakone, već pokreće inicijativu na osnovu bezbjednosnih ocjena, kako bi se moglo preventivno djelovati.

On je rekao da će o inicijativama o izmjeni zakona koje će pokrenuti MUP javnost biti blagovremeno obaviještena, jer se mora prvo napraviti procjena i vidjeti šta može poboljšati stanje bezbjednosti na području Republike Srpske.

„Zbog preventivnog djelovanja imamo relativno dobro bezbjednosno stanje i nemio događaj koji se desio prije nekoliko dana na Palama posmatramo kao izolovan slučaj“, dodao je Jovičić, napominjući da mnogo faktora utiče na stanje bezbjednosti.

Navodeći da su za takve događaje svi odgovorni, Jovičić je ponovio da se mora poboljšati saradnja sa lokalnom zajednicom, tužilaštvom, sudovima, socijalnim ustanovama.

„Načelnik procjenjuje koliko policije treba, jer da stavimo više patrola rekli bi nam da smo policijska država“, rekao je Jovičić i dodao da se djeluje preventivno, rade se racije, blokade, a sve s ciljem poboljšanja bezbjednosti.

Ministar je napomenuo da je ovo redovna posjeta, te da su predviđene posjete svim organizacionim jednicama u Ministarstvu s ciljem sagledavanja stanja i donošenja određenih preporuka za dalji rad i razvoj MUP-a Republike Srpske.

Jovičić je rekao da će danas posjetiti i Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo, jer je neophodno dodatno uvezivanje policije i tužilaštva, kako bi podaci koji se prikupljaju bili kvalitetniji.

On je dodao da policija nije zadovoljna pojedinim presudama, ali da na to ne može uticati, jer je sud nezavisan organ.

Današnjem sastanku prisustvovao je i direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić.

Radenko Vasiljević

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare