Jovančić: Velika porodica – blagoslov

1

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Velika porodica predstavlja pravo bogatstvo i blagoslov, a roditelji, osim što treba da budu uzor djeci, od djece mogu dosta i naučiti, te porodični život učiniti ljepšim i rasterećenijim, ističe predsjednik Udruženja roditelja sa četvoro i više djece „Naša budućnost“ Istočno Novo Sarajevo Vanja Jovančić.

Jovančićeva, povodom 15. maja – Međunarodnog dana porodice, ističe da nema veće sreće i bogatstva od djece.

„Što više članova, to je i više sreće u porodici, bar sa moje tačke gledišta. Smatram da sam mnogo srećnija i kao majka i osoba, ali i naša porodica jer smo brojniji“, izjavila je Jovančićeva Srni.

Ona je navela da Udruženje „Naša budućnost“ ima 33 aktivne porodice, a proglašeno je za organizaciju od opšteg značaja i uvršteno u opštinski budžet, te ima veliku podršku opštine Istočno Novo Sarajevo, jedne od rijetkih u Srpskoj sa pozitivnim prirodnim priraštajem.

Jovančićeva je istakla da od prošle godine majke koje su rodile četvoro i više djece, od kojih su dvoje ili više maloljetni, od lokalne zajednice primaju mjesečnu naknadu od 150 KM.

„U proteklom periodu od opštine smo dobili i sjemenske pakete, a i Crveni krst nam je u saradnji sa opštinom podijelio higijenske pakete tokom ove epidemiološke situacije“, naglasila je Jovančićeva.

Ona je rekla da Udruženje pruža podršku Republičkom udruženju višečlanih porodica, čiji su član, u zahtjevu vlastima da majke sa četvoro i više djece dobiju doživotnu penziju, ali da je sve usporeno zbog trenutne epidemiološke situacije.

Jovančićeva je navela da Udruženje nema prostoriju za rad, ali da bi to pitanje trebalo da bude riješeno, najkasnije, do kraja godine, jer im je obećana kancelarija u okviru nove sportske dvorane koja je u izgradnji.

Ona je pojasnila da su problemi članova udruženja suštinski, sa kojima se susreće većina stanovništva, kao što su neadekvatni uslovi stanovanja, nezaposlenost, finansiranje školovanja i ekskurzija, kao i ostalih dječijih školskih i sportskih aktivnosti.

„Većina roditelja iz višečlanih porodica su uglavnom zaposleni kod privatnika, a imajući u vidu trenutnu situaciju, gotovo da je sve stalo u protekla dva mjeseca i sigurno da je to jedan od gorućih problema, nezaposlenost. Ipak, ljudi se snalaze i bore, kao i većina, da prehrane porodicu, neki se više okreću poljoprivredi i slično“, navodi Jovančićeva.

Ona je rekla da su redovne aktivnosti prolongirane zbog virusa korona, te da bi uskoro u saradnji sa Matičnom bibliotekom Istočno Sarajevo trebalo da počne kurs računara za djecu, a omogućeno je i besplatno učlanjene u biblioteku za djecu i majke, članove Udruženja.

„U saradnji sa opštinom u toku su pregovori sa jednom firmom, da nam obezbijede da kod njih imamo popust od 10 odsto pri kupovini, za porodice iz našeg udruženja. Sve je to u pregovorima i zavisi od trenutne situacije, ali nadamo se da ćemo ubrzo ipak svi da se vratimo redovnim obavezama, poštujući mjere nadležnih organa“, istakla je Jovančićeva.

Ona je dodala da su se u ranijem periodu više puta obraćali skupštini grada Istočno Sarajevo, da saslušaju njihove zahtjeve i eventualno im pomognu, ali da do sada nije bilo nikakvog odziva.

Jovančićeva je podsjetila da je Udruženje osnovano 2006. godine i djelovalo je na području grada Istočno Sarajevo, ali se od 2014. razdvojilo po opštinama i od tada je aktivno na području Istočnog Novog Sarajeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Svaka čast ovoj mladoj majci sa četvero djece. Vlastiti primjer je najbolji dokaz kako treba raditi na natalitetu populacije. To je jedini put da doživimo pozitivan trend da nam se u Republici Srpskoj viđe rađa nešto umire. Opšte poznata je činjenica, da samo svako treće djete u porodici utiče na porast populacije. Dvoje djece je samo prosta reprodukcija, zamijena za roditelje kada po biloškim zakonima odu na onaj svijet, tu nema prirasta. Samo što ovakve porodice treba država i lokalne vlasti da maksimalno podrže, u svakom pogledu,a ne samo deklarativno, ako se želimo nadati boljim danima i progresu.