Jolić: Poslovanje bolje, ali put do potpunog oporavka i dalje dug

0

ISTOČNO SARAJEVO – Racionalizacijom poslovanja i velikim zalaganjem i odricanjem radnika, Komunalno preduzeće „Rad“ u Istočnom Novom Sarajevu počelo je da bilježi bolje poslovne rezultate, ali je put do potpunog ozdravljenja ove firme i dalje dug, kaže direktor preduzeća Bojan Jolić.

Jolić je rekao Srni da su najveći problemi za ovaj kolektiv počeli kada su opštine Istočna Ilidža i Trnovo osnovale svoja komunalna preduzeća.

„Osnivanjem preduzeća u tim opštinama izgubili smo značajan dio prihoda, kao i deponiju kojom je gazdovalo naše preduzeće, a ostao nam je i višak radnika. Ipak, najveći problem za nas je kredit od milion KM koji smo ranije digli, a čija je otplata ostala na nama. Oni su se odvojili, ali su sav teret i dugovanja ostavili `Radu`“, naglasio je Jolić.

On je pojasnio da petina mjesečnih prihoda preduzeća odlazi na otplatu rate tog kredita, zbog čega su u toku pregovori o reprogramu jer bi smanjenje rate „Radu“ omogućilo da raspolaže sa više novca na mjesečnom nivou.

Jolić je podsjetio da je „Rad“ od upravljanja deponijom godišnje prosječno prihodovao oko 150.000 KM, a da sada na godišnjem nivou za odlaganje smeća na tu istu deponiju plaća oko 100.000 KM.

„Kada sam preuzeo rukovođenje preduzećem, prije godinu i po, finansijska situacija je bila veoma loša, a zatekli su me brojni problemi radnika koji su bili nezadovoljni zbog kašnjenja plata, ali i odnosa prema njima. Za ovih godinu i po, otvorenim i korektnim odnosom uspjeli smo da vratimo povjerenje radnika koji sada svakog mjeseca, eventualno uz manja kašnjenja, dobijaju lične dohotke i topli obrok“, pojasnio je Jolić.

Prema njegovim riječima, uprkos svakodnevnim problemima sa kojima se ovo preduzeće suočava, više nema zastoja u radu i komunalni radnici su svakog dana na terenu, što i građani primijete.

Jolić je ocijenio da je „Rad“, prije svega, velikim zalaganjem radnika, uspio da ponovo vrati povjerenje građana i opštinske uprave jer se odvoz smeća, te održavanje ulica i zelenih površina redovno i kvalitetnije obavlja.

„Generalno gledano, ta slika još nije najbolja pošto raspolažemo skromnim ljudskim i tehničkim resursima, ali se nadamo da ćemo u narednom periodu uz pomoć opštinske uprave dodatno podići nivo naših usluga“, rekao je Jolić i dodao da su u preduzeću „Rad“ trenutno zaposlena 42 radnika, od kojih 10 na administrativnim poslovima.

On je dodao da je naplata za odvoz smeća relativno zadovoljavajuća, navodeći da je 2018. godine iznosila oko 90 odsto, a da u tom pogledu najveći problem predstavljaju udaljeniji dijelovi opštine, gdje je teži pristup mehanizaciji.

Kada je riječ o saradnji sa opštinskom upravom, Jolić kaže da ima veoma dobru saradnju sa načelnikom LJubišom Ćosićem i resornim opštinskim odjeljenjima.

„Mi sa opštinskom upravom imamo redovne ugovore za ljetno i zimsko održavanje, a imamo i neke dodatne poslove koje nam opština dodjeljuje iz kojih ostvarujemo prihode, što nam je od velike pomoći“, ukazao je Jolić.

Govoreći o stanju mehanizacije, on je napomenuo da je ovo preduzeće 2015. godine dobilo nov kamion za odvoz smeća, te da sa tim nema problema, ali da je najveći problem to što su kamioni zimske službe stariji od 30 godina, često se kvare i za njih je teško naći dijelove.

„Uprkos svemu, smatram da u skladu sa našim mogućnostima obavljamo pristojan posao. Nadam se da ćemo, uz mnogo rada i pomoć opštinske uprave, naše usluge podići na kvalitetniji nivo“, zaključio je Jolić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare