Jelena Simović najbrže doplivala do Časnog krsta

0

ISTOČNA ILIDŽA – Jelena Simović iz Foče pobjednik je bogojavljenskog plivanja za Časni krst, tradicionalne manifestacije koja je danas održana na rijeci Željeznici u Istočnoj Ilidži, u kojoj je učestvovalo 45 plivača.

Simovićeva je rekla novinarima da drugi put učestvuje u ovoj manifestaciji i da je ove godine imala čast da prva dopliva do Časnog krsta.

„Osjećaj je sjajan, iako je hladno i gubi se dah, ali ja preporučujem svima koji razmišljaju o tome da slobodno dođu i plivaju sa nama za Časni krst“, rekla je Simovićeva.

Ona je naglasila da su svi momci sa kojima je plivala danas bili divni i da su pravi džentlmeni.

„Hvala im svima, mi smo danas svi pobjednici, tako da i ja svoju pobjedu poklanjam svima njima“, poručila je Simovićeva.

Gradimir Miladinović iz Trebinja naveo je da po četvrti put pliva za Časni krst u Istočnoj Ilidži.

„Drago mi je što smo se okupili u ovolikom broju u Vojkovićima i što sam ponovo bio u prilici da sa ovim dragim ljudima proslavim današnji praznik – Bogojavljenje“, rekao je Miladinović.

Načelnik Opštine Istočna Ilidža Marinko Božović čestitao je svim učesnicima na viteškoj hrabrosti, a posebne čestitke uputio je mladoj Fočanki koja je prva doplivala do Časnog krsta u ledenoj Željeznici, na čijoj obali je izmjerena temperatura od minus šest stepeni Celzijusovih.

Božović je poklonio zlatnik Simovićevoj, a svi učesnici dobili su medalje i diplome.

„Uprkos svim poteškoćama u vezi sa epidemijom virusa korona, nismo dozvoli da ova tradicija bude prekinuta i, ako Bog da, za Časni krst će se još dugo plivati u srpskim Vojkovićima, u Istočnoj Ilidži!“, poručio je Božović.

Predsjednik Organizacionog odbora Ranko Skakavac rekao je da su u potpunosti zadovoljni realizacijom bogojavljenskog plivanja za Časni krst u rijeci Željeznici.

„Sam Bog podario je ovako lijep i sunčan, ali i vrlo hladan dan“, naveo je Skakavac.

Plivanju za Časni krst prethodila je liturgija u Hramu Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima, nakon čega je osveštana voda. Potom je upriličena litija do mosta na ulazu u Vojkoviće, gdje je održano ovo takmičenje.

Organizator ove, šeste po redu, manifestacije je Srpsko kulturno-umjetničko društvo /SKUD/ „Vojkovići“, u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom Vojkovići i DŽudo klubom „Famos“.

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista, kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments