Jedanaest godina slučaj „Jugović“ nije razriješen

0

Članovi porodice Jugović duboko su razočarani i ogorčeni činjenicom da sve ove godine istraga o ubistvu „tapka u mjestu“…


U nedjelju, 10. marta, navršiće se 11 godina od ubistva generalnog direktora Srpskog osiguravajućeg društva /SOD/ „Jahorina“ Rista Jugovića, a njegova porodica još ne može da se pomiri sa činjenicom da ni do danas nisu otkrivena lica koja su naručila, odnosno izvršila ovo teško krivično djelo.

Miro Jugović, sin pokojnog Riste, nije želio da komentariše nedavne medijske sekulacije, prema kojima je istraga u finalnoj fazi, te da nadležni organi imaju čak i određena sazananja o mogućim ubicama, ali ne i o nalogodavcima.

„Sve ovo vrijeme policija nije utvrdila čak ni motiv za ovo gnusno ubistvo, ali mi se još nadamo da živimo u zemlji u kojoj moraju pobijediti istina i pravda.

Mi i dalje očekujemo da nadležni pronađu ubice mog oca, jer prosto ne možemo i ne želimo da vjerujemo da policija i tužilaštva ne mogu da se izbore sa kriminalom, ne samo u ovom – nego i u svim drugim slučajevima nerasvijetljenih gnusnih ubistava nedužnih ljudi“ – poručio je Miro Jugović za Srnu.

On se prisjetio da je neposredno prije nego je ubijen njegov otac, tadašnji generalni direktor SOD „Jahorina“ – 7. marta 2002. godine u Banjaluci održao konferenciju za novinare.

Po ko zna koji put obavijestio je javnost u Republici Srpskoj o hajci koja se vodi protiv njega, kao i o konstantnim političkim, policijskim i medijskim pritiscima i zastrašivanjima, pa čak i prijetnjama smrću.

„Mi i dalje smatramo da je ubistvo mog oca `organizovano` i da je, najvjerovatnije, povezano sa nelegalnom i sumnjivom privatizacijom SOD `Jahorina`, ali, nažalost, naše izjave nisu imale značajniji odjek kod predstavnika vlasti u BiH“ – napominje Miro Jugović.

Risto Jugović ubijen je u nedjelju uveče, 10. marta 2002. godine, ispred porodične kuće na Palama.

Prema obdukcijskom nalazu, kojeg je uradio sudski vještak Ilijas Dobrača, Jugović je bio pogođen sa više hitaca iz vatrenog oružja kalibra 7,65 milimetara.

Jedan metak pogodio ga je u lijevu podlakticu, druga dva su ga pogodila u grudni koš i stomak, a ostali hici u vrat i noge, nakon čega je usljed obilnog krvarenja nastupila smrt.

Risto Jugović rođen je 1941. godine na Palama, gdje je završio i osnovnu školu. Srednju ekonomsku i ekonomski fakultet završio je u Sarajevu. Bio je magistar ekonomskih nauka.

Prije rata u BiH bio je zaposlen u RO „Famos“ – Koran, „Crvenoj zastavi“ – Kragujevac i Narodnoj banci BiH.

Funkciju generalnog direktora SOD „Jahorina“ obavljao je od 1992. godine.

Bio je i nosilac „Ordena Nemanjića“ i „Ordena Svetog Save prvog reda“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare