Jasmin Komić: Ulaganje u nauku – investicija za budućnost

0

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da u naučno-istraživački rad treba stalno ulagati, jer je to investicija za budućnost. „Nauka i naučno-istraživački rad nisu trošak, već dugoročno ulaganje i ulaganje u budućnost“, rekao je Komić novinarima na Palama, gdje je sa dekanima fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu razgovarao o aspektima i mogućnostima unapređenja naučno-istraživačkog rada.


On je naglasio da je optimista kada je riječ o budućnosti naučno-istraživačkog rada u Republici Srpskoj, koja, kako je istakao, ima veliki broj mladih i talentovanih ljudi koje treba pomagati i podsticati na dalji rad.

„Ministarstvo preduzima niz aktivnosti na tom planu, a, među njima, svakako posebno treba spomenuti Fond `Dr Milan Jelić` pomoću kojeg stipendiramo naše mlade i talentovane ljude. Ove godine nastojima da neke od njih pošaljemo i na prestižne univerzitete kako bi oni danas-sutra postali naši mostovi i konekcija sa velikim univerzitetima u svijetu“, naglasio je Komić.

Napomenuvši da se resorno ministarstvo maksimalno trudi da razvije i podrži naučno-istraživački rad, Komić je rekao da je novom strategijom naučnog i tehnološkog razvoja, koja je na dnevnom redu naredne sjednice Narodne skupštine Srpske, predviđeno izdavajanje oko 0,5 odsto BDP u naučno-istraživački rad.

„Stremimo i stvaranju inovacionog sistema Republike Srpske čiji je cilj da akademska znanja budu komercijalizovana, odnosno tržišno verifikovana, te da se ta ona u što većoj mjeri primjene u praksi u čemu i jeste njegova suština“, objasnio je Komić.

On je dodao da je i današnji sastanak sa dekanima Univerziteta u Istočnom Sarajevu prilika da se naučno-istraživački rad unaprijedi i podigne na viši nivo.

„Bez naših razgovara i partnerskog odnosa naučno-istraživački rad nije izvodljiv, jer animiranjem i direktnim kontaktima intenziviramo podizanje društvenog standarda i blagostanja društva“, rekao je Komić.

Milanka Babić, dekan Filozofskog fakulteta na Palama, koje je bilo domaćin današnjeg sastanka, rekla je novinarima da su ovi razgovori veoma informativni i korisni za budući naučno-itsraživački rad.

„Nema dobrog profesora i univerzitetskog nastavnika koji u svom djelokrugu rada ne uključuje značajn dio naučno-istraživačkog rada. Mi se veoma ozbiljno bavimo tim radom u okviru fakulteta i to predstavljamo u brojnim publikacijama“, rekla je Babićeva i zahvalila resornom ministarstvu na izuzteno dobroj saradnji i podršci aktivnostima ove visokoobrazovne ustanove.

Ona je ocijenila da je perspektiva naučno-istraživačkog rada u Istočnom Sarajevu velika, ali da treba još raditi na formiranju timova za naučno-istraživački rad, što podrazumijeva timski rad.

„Što se tiče istraživačke populacije, Univerzitet u Istočnom Sarajevu je mlad univerzitet u smislu da imamo veoma mlade istraživače ili one koji su na zalasku karijere. S toga, treba još dosta raditi na edukaciji mladih te formirati timovi mladih istraživača koji bi se bavili projektima i timskim radom“, naglasila je ona.

Sastanku je prisustvovao pomoćnik ministra RS za nauku Vinko Bogdan.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments