Jahorina talac političkih previranja

0

Izjava republičkog ministra trgovine i turizma, Predraga Gluhakovića, u kojoj je izrazio sumnju da renomirana i svjetski poznata italijanska kompanija „Lajtner“ ne posjeduje licencu za izvođenje radova na izgradnji novih šestorosjednih žičara na Jahorini, pokrenula je lavinu spekulacija čije posljedice mogu imati krajnje negativne efekte po imidž Jahorine i nanijeti joj više štete nego nedostatak snijega u špici turističke sezone. Gluhakovićevo objašnjenje da ne zna da li kompanija „Lajtner“ ima licencu za posao sa šestorosjedima zaista nameće pitanje da li je moguće da resorni ministar u turizmu od pripadnika sedme sile saznaje ko izvodi radove na izgradnji savremenih žičara, iako je riječ o vjerovatno najvećoj investiciji u primarne sadržaje na skijalištu olimpijske planine koja je ikada sprovedena. Ovu konstataciju pobija i prepiska na Fejsbuk forumu  turističke agencije VIP u kojoj se najavljuje pokretanje lavine oko zastoja na šestorosjedima.

Dugogodišnji sportski radnik i privrednik u ovom regionu, Siniša Vukojčić, smatra da se iza cijele priče oko šetororosjeda na OC „Jahorina“ nalaze lokalne vođe SNSD, Risto Jokić i njegova supruga Snježana Jokić, koja je poslanik u Narodnoj skupštini RS, jer nisu ostvarili svoje ciljeve da Olimpijski centar uzmu pod svoje.

– Ciljevi Jokića su bili da „Jahorinu“ uzmu pod svoju kontrolu, te da stave neku marionetu kao, na primjer, Gruju Bjekovića na čelo Olimpijskog centra – kazao je Vukojčić, te dodao da ministar, Predrag Gluhaković, nije ništa direktno rekao protiv sadašnjeg rukovodstva OC „Jahorina“.
Kako je naglasio sve što se trenutno dešava na Jahorini predstavlja spekulacije lokalnog SNSD.

– Oni nastoje svim silama što više da ruše SNSD u Palama, a sada su i nosioci te strnake u ovoj opštini – kazao je Vukojčić, te dodao da su Jokići umiješani i u dovođenje raznih hrvatskih firmi na ove prostore, iako ovdje postoje i srpske firme koje mogu da investiraju.

 

Ko kome i zašto smeta na Jahorini

Dobri poznavaoci prilika na Jahorini kažu za „Fokus“, kako naprosto ne mogu da vjeruju da je ministar Gluhaković sebi dopustio takav luksuz da pod sumnju dovodi licencu jedne od tri vodeće svjetske kompanije u ovoj oblasti.

– To je zaista nevjerovatno i spada u domen svojevrsne naučne fantastike, jer je ime firme „Lajtner“ već godinama poznato u svjetskim okvirima i iza sebe ima na desetine uspješno realizovanih poduhvata poput ovog na Jahorini. Da li je ministar razmišljao o tome da ovakvom izjavom nanosi štetu ugledu evropskog giganta i o tome u kakav rizik ulazi, pitaju se naši sagovornici, jasno aludirajući na eventualnu mogućnost da predstavnici „Lajtnera“ satisfakciju za izrečenu sumnju potraže i na sudu, tražeći višemilionsku naknadu po osnovu narušavanja višestruko potvrđenog renomea – navodi izvor. Ovaj izvor ide čak i dalje i smatrajući  da je suština cijele priče dobro osmišljen i vješt pokušaj fabrikovanja afere, koja ima za cilj da iznova aktuelizuje pitanje izbora menadžmenta OC „Jahorina“. On podsjeća da nije nikakva tajna kako su Jokići na poziciju direktora OC „Jahorina“ svim silama željeli da ustoliče vremešnog, politički istrošenog, ali njima odanog Gruju Bjekovića, profesora na ovdašnjem Fakultetu fizičke kulture, znajući da bi na taj način obezbijedili i svojevrsnu monopolističku poziciju za turističku agenciju VIP, koja je formalno vlasništvo njihovih kćeri, a koja bi kroz povlašteni status, razne popuste i slične varijante koje su poznate turističkim radnicima došla u poziciju da ostvari veći prihod od onog koji trenutno ostvaruje.

– Svima koji su tada pratili dešavanja oko izbora direktora OC „Jahorina“ poznato je da je Bjeković otpao već u startu, jer nije dostavio traženu dokumentaciju, što Jokićima nije smetalo da mjesecima traže poništenje, odnosno ponavljanje konkursa, pokušavajući obmanuti čak i premijera RS, Milorada Dodika, a sve sa ciljem da kako-tako onemoguće izbor aktuelnog direktora Branka Koromana, znajući da je riječ o mladom, sposobnom i obrazovanom čovjeku kojim neće moći manipulisati za svoj račun – tvrdi naš izvor. On  ističe da će svaki realan čovjek na ovom području, bez obzira na stranačku pripadnost, reći da je Koroman svoju sposobnost potvrdio transparentnim i krajnje profesionalnim i odgovornim pristupom realizaciji poduhvata izgradnje šestorosjeda, uspijevši čak i uštedjeti sredstva od prvobitno predviđenog projekta, što je već sada otvorilo mogućnost da se radi na izradi projekta zasnježavanja i još nekih bitnih sadržaja na skijalištu.

U tom kontekstu, dodaje, da ne čude novi pokušaji Jokića da ostvare prvobitnu zamisao i postanu svojevrsni vladari olimpijske planine, tim prije jer su svjesni da im vrijeme ne ide u prilog i da će svakim novim danom gubiti i najmanje argumente za koje bi se eventualno mogli zakačiti, ako ih uopšte i ima.

– Jokići su svjesni da će projekat izgradnje šestorosjeda biti uskoro uspješno realizovan, baš kao što su svjesni činjenice da će biti nastavljen razvoj OC „Jahorina“, a to je ono što im, ma koliko zvučalo čudno jer se i sami bave turizmom, nikako ne odgovara u situaciji u kojoj nisu u stanju da to uvrste u svoju izmišljenu listu zasluga za navodni razvoj Jahorine i opštine Pale – kaže sagovornik „Fokusa“, ne zaboravljajući naglasiti da je ova porodica zajedno sa grupom poslušnika privatizovala i paljanski SNSD, proizvevši u svoje neprijatelje sve neistomišljenike i dugogodišnje članove najjače političke stranke u RS, među kojima i neke njene osnivače na ovim prostorima i ljude koji su člansku kartu SNSD-a nosili u vrijeme kada je to bilo prilično opasno.

Snježana Jokić kazala nam je da niti ona niti njen suprug Ranko nisu povezani s trenutnim dešavanjima na Jahorini.

– Imam veze u tom smislu što sam poslanik iz Pala u NSRS, a moj suprug nije poslanik, nego je predsjednik OO SNSD. Grujo Bjegović jeste prijedlog Opštinskog odbora koja ima svoju kadrovsku komisiju i on je prijedlog dao za gospodina Gruju Bjegovića, a ni u čemu nisam učestvovala niti je to moja obaveza – kazala je Jokićeva.

KOROMAN: Eksproprijacije koče šestorosjede

Direktor OC „Jahorina“, Branko Koroman, nije mogao tačno precizirati za koliko dana će šestorosjedi biti u upotrebi, kazavši da je to stvar određenih procedura u dijelu imovinsko-pravnih odnosa na koje ovo akcionarsko društvo ne može direktno uticati.

– Prije nekoliko dana zakazana je i održana rasprava o eksproprijaciji za područje opštine Pale, dok je to 2. februara učinjeno i za područje opštine Trnovo. Kada Republička uprava za geodetske poslove donese rješenja po tom osnovu, potrebno je sačekati 15 dana do njihove pravosnažnosti, a mi tek onda činimo sljedeći korak, odnosno upućujemo zahtjev prema resornom ministarstvu za prostorno uređenje, na osnovu kojeg će poslati komisiju koja treba da izvrši prijem žičara – objasnio je Koroman.

On istovremeno nije želio da komentariše spekulacije da li iza posljednje priče o šestorosjedima stoje neki politički ili pak interesni lobiji kazavši tek da se trudi da svoj posao obavlja na najbolji mogući način.

– Svako ima pravo da iznosi mišljenja, ali mislim da se od stvaranja svojevrsne afere, koje u konkretnom slučaju zaista nema niko neće okoristiti, te da će, naprotiv, samo biti nanesena šteta Jahorini kao turističkoj destinaciji u cjelini, a to je bespotrebno, jer je olimpijska planina realizacijom ovog i skorim oživotvorenjem planiranih poduhvata trasirala siguran put u grupu vodećih zimskih centara u regionu – smatra Koroman.

Kadrovanje u Fondu PIO

Naši izvori kažu da se nastojanja porodice Jokić da ovladaju OC „Jahorina“ mogu prepoznati i u forsiranju pojedinih kadrovskih rješenja, prvenstveno prilikom imenovanja v.d. direktora istočnosarajevske Filijale Fonda PIO u Palama, koji po automatizmu ulazi u sastav Nadzornog odbora gore pomenutog akcionarskog društva.

– Suštinski nebitna u sistemu Fonda PIO, funkcija direktora ovdašnje Filijale jeste bitna u slučaju OC „Jahorina“. Iako su znali da aktuelni v.d. direktora, Bosiljka Borovčanin, ne ispunjava formalne uslove da trajno zadrži tu poziciju, Jokići su učinili sve da bude imenovana, što im je i pošlo za rukom, a sada čine sve kako bi se odugovlačilo s konačnim konkursom za izbor direktora, kupujući tako vrijeme i omogućavajući da Borovčaninova što duže sjedi u NO OC „Jahorina“ –  tvrdi izvor „Fokusa“.

(Fokus)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare