Jahorina spremno dočekuje sezonu

0

Ovog vikenda zvanično počinje zimska turistička sezona u RS i BiH, a najsjajniji biser u svojevrsnoj nisci turističkih destinacija na ovim prostorima, olimpijska ljepotica Jahorina, spremno ulazi u period za koji ovdašnji turistički uposlenici vjeruju da će biti uspješniji nego prethodnih godina. Iako ovakva tvrdnja možda zvuči isuviše optimistično na izmaku godine koju je obilježila svjetska ekonomska kriza, razloga za vjeru u takav epilog na Jahorini zaista je mnogo. Planinska kraljica Srpske ovih dana lagano oblači svoje bijelo odijelo, tu su i velike investicije u primarne sadržaje na skijalištima, prvenstveno nove šestorosjedne žičare, koje će, kako je to i najavljivano, biti u funkciji već krajem ovog mjeseca, te vrhunska ponuda ovdašnjih hotelijera i vlasnika prepoznatljivih, autentičnih i simpatično nazvanih olimpijskih kuća, koji su se ove zime odlučili da smanje cijene i do cijelih 30 procenata. Sve to zajedno zvuči kao dovoljno upečatljiva pozivnica za zimovanje na ovoj planini, koja je već decenijama unazad među ljubiteljima zimskih sportova svojevrstan sinonim za dobro skijanje koje nadaju su se svi na olimpijskoj ljepotici, neće izostati ni ovoga puta. Da ne manjka optimizma i vjere u uspjeh potvrdilo je i otvaranje trodnevne manifestacije „U susret zimi, u susret prijateljima“, koja je u svijet poslala jasnu poruku da Jahorina potpuno spremno dočekuje goste, u uvjerenju da će im ove godine moći ponuditi i više i bolje.
Otvarajući ovaj skup čiju organizaciju je zajednički podržalo Ministarstvo trgovine i turizma RS, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, medijski koncept „Turizam plus“, OC Jahorina, Udruženje hotelijera s olimpijske planine, Turistička organizacija Grada Istočno Sarajevo, te naravno Grad Istočno Sarajevo i ovdašnje opštine, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Vinko Radovanović, poručio je da nove i velike investicije i novi zajednički koncept promocije u koji su uključeni brojni činioci, predstavljaju nadu u uspješnu turističku sezonu.

– U turizmu je naš najveći resurs i vjerujem da ćemo ga iskoristiti na najbolji mogući način – poručio je Radovanović, najavljujući za februar i Gastrofest na Jahorini, kao i nešto sasvim novo, a što bi trebalo da predstavlja muzički festival na otvorenom, koji će početkom marta biti organizovan zajedno sa Snowboard kupom na planini.
Direktor Turističke organizacije RS, Tihomir Ljubojević, ocijenio je da je Jahorina jedan od glavnih nosioca ukupne turističke ponude u Srpskoj, te da vjeruje kako će nove investicije doprinijeti tome da ova planina nađe mjesto u porodici savremenih turističkih centara.

– Vjerujemo da će Jahorina već narednih mjeseci naći mjesto među top-destinacijama u regionu – optimista je Ljubojević.

I načelnik Pala, Slobodan Savić, rekao je da u gradu u podnožju olimpijske planine vjeruju u uspješnu i berićetnu zimsku turističku sezonu, te da postoji bar nekoliko razloga što je optimizam jači i od aktuelne krize, među kojima je svakako bitna i opšta vjera u razvoj turizma kao glavne privredne grane kojoj se poklanja najveći mogući značaj i u svim opštinskim razvojnim planovima.

– Izuzetno cijenimo činjenicu da je značaj razvoja Jahorine i njene turističke ponude za ovo područje i RS u cjelini prepoznala i republička Vlada, koja je ovdje odlučno krenula u realizaciju višemilionskih projekata, kakav je nesumnjivo izgradnja novih šestorosjeda, koji će već ove godine obradovati sve ljubitelje skijanja. Završetak ovog projekta kao i najava poduhvata na osnježavanju najpopularnijih staza, donijeće Jahorini konkurentnost s vodećim centrima u regionu, a očekujemo da ponudi ove planine uskoro neće moći da odole ni najprobirljiviji evropski gosti. Takve potvrde, uostalom, ovih dana dobijamo i od brojnih ambasadora evropskih zemalja koji posjećuju našu opštinu – poručio je Savić. Otvaranje ovogodišnje sezone ostaće zapamćeno i po činjenici da je Turistička organizacija Istočnog Sarajeva proslavila deceniju postojanja i rada, a manifestacija „U susret zimi, u susret prijateljima“ donijela je i bogat prateći program. U hotelu „Bistrica“ upriličene su izložbe starih fotografija i djela nastalih na sazivima Art simpozijuma Jahorina, dok je u znamenitoj kući Cekovića u Palama organizovana izložba radova nastalih tokom 14 saziva prestižne međunarodne Likovne kolonije Pale. Za posjetioce je u petak organizovan i izlet, tokom kojeg su posjetili neke turističke mikrodestinacije, među kojima i poznatu pećinu Orlovača, a organizovan je i stručni okrugli sto na temu kreiranja, postavljanja i brendiranja planinskih turističkih resursa. Manifestacija donosi i zanimljive postavke stare ski-opreme, turističku berzu, na kojoj će se susresti predstavnici ponude i potražnje, te niz drugih zanimljivih sadržaja koji će upotpuniti pravu zimsku feštu na ljepotici Jahorini.

Svečani prijem

Za sve posjetioce manifestacije „U susret zimi, u susret prijateljima“, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Vinko Radovanović, i načelnik opštine Pale, Slobodan Savić, upriličili su zajednički svečani prijem.
I takav gest dio je opšte dobrodošlice koja vlada na Jahorini i koja potvrđuje da ova planina otvorena srca dočekuje svoje goste.   

Performans i prirodni antifriz

Da je početak sezone svojevrstan praznik na Jahorini potvrđuje i podatak da je za sve goste upriličen zanimljiv performans i zabavni program, uz neizbježni roštilj, kuvano vino i domaću rakiju, koji dođu i kao dobar prirodni antifriz u hladnim zimskim večerima.
Početak sezone, praznik, zabava, dobro raspoloženje.
I treba da je tako.

(Fokus)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare