Jahorina se vraća na sportsku mapu svijeta

0

Kada je prije nekoliko godina, zajedno sa članovima porodice Prović, ušao u realizaciju ozbiljnog investicionog poduhvata na Jahorini, oličenom u izgradnji savremenog i za prostore BiH i regiona jedinstvenog apart-hotela „Vučko“, proslavljeni sportista i najbolji alpski smučar svih vremena u bivšoj Jugoslaviji, Bojan Križaj, svoju odluku nije temeljio isključivo na poslovnom interesu, kako se to u prvi mah može činiti, već i na jakoj sentimentalnoj vezi s olimpijskom planinom, čije je ime zauvijek pronašlo mjesto u njegovoj biografiji i velikom sportskom srcu. Razlog jednostavan i dovoljno upečatljiv, jer ako se već neko ne sjeća kretanja u smučarskom sportu sada već prilično davnih osamdesetih godina prošlog vijeka, treba podsjetiti da je Križaj bio jedan od najbojih svjetskih slalomaša, koji je krunu svoje karijere dohvatio upravo na obroncima naše planinske ljepotice, osvojivši Kristalni globus u ovoj prestižnoj i među ljubiteljima snježnih sportova najcijenjenijoj disciplini, u kojoj su se nadmetali istinski velemajstori.

– Naravno, i danas se rado sjećam tog vremena i slalomske trke koja je ušla u anale smučarskog sporta, kada sam upravo na jahorinskoj stazi nadmašio jednog od najboljih, ako ne i najboljeg slalomaša svih vremena, čuvenog Šveđanina Ingemara Stenmarka, mog tadašnjeg velikog sportskog rivala, a danas isto tako velikog prijatelja, koga smo lani i ugostili upravo na Jahorini, u našem prelijepom „Vučku“ – prisjeća se Bojan Križaj, koji za „Fokus“ kaže da je njegova iskrena želja, zbog koje je, uostalom, Jahorinu izabrao i kao mjesto u koje će investirati sopstvena sredstva, da ova planina u skoroj budućnosti postane istinska turistička i sportska sredina svjetskog formata.
Bojan kaže da takva očekivanja nisu nerealna, ali i ističe da je u ostvarenju takvog cilja potreban opšti angažman nadležnih institucija, te svih onih struktura koje u takvom epilogu vide ozbiljnu razvojnu šansu cijelog ovog područja.

– Iskreno vjerujem da se taj cilj može ostvariti već za nekoliko godina, realizacijom Master plana za Jahorinu, koji je kreirala Vlada RS, te ozbiljnih kapitalnih projekata, kao što je, evo, i već oživotvoreni poduhvat izgradnje savremenih i novih instalacija vertikalnog transporta, kakve su bez svake sumnje nove šestorosjedne žičare – kaže Križaj.
Dodaje da ispunjavanje uslova za ponovnu organizaciju velikih evropskih i svjetskih takmičenja podrazumijevaju i usvajanje brojnih savremenih standarda, ali i promjene nekih naših starih navika, u smislu kako moramo biti svjesni činjenice da nešto moramo i dati da bi zauzvrat mogli nešto i dobiti.

– Staze na Jahorini jesu verifikovane, ali to nije i jedini segment koji bi zadovoljio kriterijume za organizaciju velikih svjetskih takmičenja. Potrebna nam je infrastruktura i svojevrsni novi imidž Jahorine, koji bi pobudio i interesovanje velikih sponzora i snažnih medijskih kuća. Čini mi se da su nadležne institucije u RS pravovremeno shvatile neophodnost takvog pristupa, te odlučile da investiraju ozbiljna, višemilionska sredstva u modernizaciju primarnih sadržaja na smučarskim stazama, koja će , prije ili kasnije, donijeti pozitivne efekte – smatra Križaj.
On ne bježi ni od vlastite odgovornosti, ili bolje reći želje da lično doprinese u kreiranju tog novog imidža, što je već i pokazao kroz dovođenje velikih imena na Jahorinu, ali i kroz korištenje prilika da olimpijsku planinu afirmiše i promoviše gdje god da se pojavi, a to je u njegovom slučaju praktično cijela planeta.

– Vjerujem da ću ličnim aktivnostima i uz podršku istomišljenika i prijatelja, među kojima i nekadašnjih vrhunskih sportista i istinskih šampiona, živih legendi smučarskog sporta, značajno doprinijeti tome da se Jahorina vrati na svjetsku sportsku mapu, te što prije opet dođe u priliku da bude mjesto održavanja velikih takmičenja – zaključuje Bojan Križaj.
A, kada to kaže ovaj čovjek, čije je ime i danas sinonim za skijanje na prostorima cijelog ovog regiona, onda mu se mora vjerovati, baš kao što mu vjeruju i velikani poput Stenmarka, Klamera, Franka, Košira i brojnih drugih proslavljenih smučara koji su ponajviše zahvaljujući njemu i ogromnom autoritetu koji ima već boravili na Jahorini i izrazili spremnost da učestvuju u pisanju njene nove razvojne priče.

Igrišta

Bojan Križaj kaže da je u RS sklopio iskrena prijateljstva i ne krije da je spreman da pomogne u promociji svih njenih perspektivnih turističkih destinacija.
– Upoznat sam i s ambicioznim planovima mojih prijatelja iz Vlasenice, koji žele u skoroj budućnosti ozbiljno modernizovati zimski centar Igrišta. Imaće moju punu podršku u tom smjeru – najavljuje Križaj.
Sasvim dovoljno za početak, imajući u vidu veoma bitnu činjenicu šta ime Bojana Križaja znači u svijetu turizma i skijaškog sporta.

(Fokus)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare