Jahorina puna nestručnih berača borovnica (video)

0

Jahorina je početkom avgusta mjeseca bogata plodovima borovnice. Ova zdrava divlja voćka, koja raste na visokim nadmorskim visinama, početkom avgusta postaje tražena među otkupljivačima.

Zbog sve teže materijalne situacije stanovništva, sve više je berača koji prehranjuju svoje porodice od berbe borovnica. Sve više je i nestručnih berača koji borovnice beru priručnim alatkama i čeličnim češljevima, pri čemu desetkuju prinose i uništavaju biljke. Ako gledamo na duge staze, borovnica će biti sve manje i prijeti im nestanak.

U Srbiji je zaštita borovnica riješena na način da svi otkupljivači moraju imati dozvole Ministarstva za zaštitu životne sredine i moraju poštovati Zakon o zaštiti životne sredine Republike Srbije. Ovaj zakon se primjenjuje tako što su čuvari zaštićenog prirodnog dobra obavezni da sve što se dešava na terenu prijave svojoj šumskoj upravi. Prošle godine šumari su podnijeli veliki broj prijava zbog nezakonitog branja borovnica.

Pojačani nadzor inspektora za zaštitu životne sredine dao je rezultate na planini Goliji. Protiv 25 lica podnijete su prekršajne prijave, prekršiocima su određene kazne po 15.000 dinara i oduzete zloglasne alatke.

Na Jahorini je javna tajna da borovnice beru nestručni berači i prodaju ih otkupljivačima bez odgovarajućih dozvola Ministarstva. Zakon o zaštiti životne sredine Republike Srpske se slabo primjenjuje u svim sverama ugrožavanja životne sredine, pa tako i u nestručnoj berbi borovnice.

Berba borovnice je ponajviše odmakla u opštini Foča, gdje su prostranstva Zelengore i Maglića izuzetno bogata borovnicom. Opština Foča svake godine organizuje „Dane Borovnice“ u sklopu kojih se organizuje sajam gdje berači predstavljaju svježe ubrane borovnice, sokove i džemove od najslađeg divljeg voća.

Ove godine zbog velikih suša borovnica je mnogo manje. Plodovi se ranije suše, manji su, a na nekim mjestima ih uopšte nema. Na ovo je značajno uticalo nestručno branje, kojem se nesumnjivo mora stati u kraj.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare