Jahorina: Jugoistočna Evropa ima ogroman turistički potencijal

0

Turizam u regionu jugoistočne Evrope ima ogroman razvojni potencijal koji treba pokrenuti oslanjajući se na vlastite snage u pogledu ljudskih resursa, ocijenjeno je na Prvoj međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji o razvoju turizma u zemljama jugoistočne Evrope, završenoj danas na Jahorini.
Tokom četvorodnevne konferencije svoje radove o različitim aspektima razvoja turizma, te oblastima koje prate ovu perspektivnu privrednu granu, izložilo je više od 60 naučnika i stručnjaka iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Slovenije.

Predsjednik Naučnog odbora Konferencije Jovo Ateljević izjavio je Srni da je skup i organizaciono i sadržajno uspio, jer je prvi put na jednom mjestu okupio stručnjake iz cijelog regiona koji u povezivanju i regionalnoj saradnji vide šansu za razvoj turizma, ali i svih drugih privrednih grana u jugoistočnoj Evropi.

Ističući da će novi studijski program turizma i ugostiteljstva na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu predstavljati novi početak u velikom poslu razvoja turizma na ovim prostorima, Ateljević je izrazio nadu da će u budućnosti taj studijski program prerasti u fakultet.

Osim značaja konferencije za razvoj budućeg studijskog programa za turizam u Istočnom Sarajevu, direktor Centra za inovativnost i preduzetništvo Univerziteta u Zenici i član Organizacionog odbora Konferencije Darko Petković naglasio je značaj ovog skupa za promociju turističkih destinacija i potencijala u cijeloj sarajevsko-romanijskoj regiji.

„Vjerujem da će ova konferencija iznjedriti predivnu mrežu saradnika iz Beograda, Kotora, Splita, Opatije i Kopra na budućoj katedri za turizam na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Ti stručnjaci svakako će u svojim zemljama biti i najbolji promotori olimpijske Jahorine i drugih značajnih turističkih destinacija u ovom gradu“, rekao je Petković, objavljeno je na sajtu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Petković je izrazio uvjerenje da će Konferencija postati tradicionalan naučni skup koji bi se održavao svake godine u posljednjoj sedmici marta.

Skup su zajednički organizovali Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Centar za inovativnost i preduzetništvo Univerziteta u Zenici.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare