Izvještaj tužilaštva protiv veterinara

0

VIŠEGRAD – Policija iz Višegrada podnijela je nadležnom okružnom tužilaštvu izvještaj protiv veterinara čiji su inicijali N.I. iz veterinarske stanice u ovom gradu, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nesavjesno vršenje pregleda životnih namirnica.

U saopštenju iz Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo navodi se da
se osnovano sumnja da je imenovani 26. januara, na štetu više građana opštine Višegrad i drugih opština, počinio navedeno krivično djelo, jer kao odgovorno lice nije postupao u skladu sa Pravilnikom o mjerama za suzbijanje i iskorjenjivanje trihineloze životinja.

Veterinar se tereti da je dozvolilo i vršilo usluge pregleda sirovog mesa na prisustvo larve trihinele spiralis, iako Veterinarska stanica Višegrad nije opremljena adekvatnom aparaturom propisanom pravilnikom.

Na taj način imenovani je propustio da utvdi prisustvo larve u uzorcima mesa divljih svinja koje je pregledao u pomenutoj veterinarskoj stanici, čime je omogućio da se stavi u promet zaraženo meso.

U Univerzitetsku bolnicu Foča od 9. do 11. marta javila su se 23 pacijenta sa područja Višegrada sa simptomima trihineloze, koja je kod većina i laboratorijski potvrđena.

Načelnik Infektivnog odjeljenja fočanske bolnice Jelena Firesku-Govedarica rekla je ranije da su tri, od 23, pacijenta zadržana na bolničkom liječenju, a da su ostali na ambulantnom liječenju i na praćenju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare