Izrada akcionog plana za prevenciju maloljetničke delikvencije

0

SOKOLAC – U opštini Sokolac u toku je izrada akcionog plana za prevenciju maloljetničke delinkvencije, rekao je danas načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Nakon sastanka, na kome je razgovarano o projektu pod nazivom „Pravda za svako dijete“, u okviru kojeg će biti sačinjen akcioni plan za prevenciju maloljetničkog prestupništva i primjenu alternativnih mjera, Bjelica je rekao novinarima da je u opštini Sokolac aktuelna izrada ovog akcionog plana koju provodi radna grupa grada Istočno Sarajevo.

On je napomenuo da je na Sokocu učinjeno mnogo kada je riječ o bezbjednosti učenika – osvijetljene su ulice, platoi oko sportske dvorane i škole, uveden je video-nadzor, a ove aktivnosti biće pojačane u centru grada.

Srđan Vujović iz Centra za istraživanje politike suprostavljanja kriminalitetu grada Istočno Sarajevo rekao je da je potrebno sagledati realnu situaciju, te na osnovu naučnih istraživanja donijeti zaključke i pokrenuti određene aktivnosti.

On je napomenuo da maloljetnici sve više vremena provode na internetu, te da u tom kontekstu moraju biti edukovani i djeca i njihovi roditelji.

Prema njegovim riječima, potrebno je da zajednički djeluju djeca, roditelji i lokalna zajednica kako bi se suprotstavili maloljetničkom prestupništvu, te da bi takva djeca bila vraćena na pravi put.

Vujović je podsjetio da je projekat podržao Unicef, a partneri su sva relevantna ministarstva na nivou BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, ali će najveći broj aktivnosti provesti grad Istočno Sarajevo, odnosno opštine u njegovom sastavu.

On je podsjetio da je održano više radionica s ciljem edukovanja zaposlenih u pravosudnim institucijama i policijskih službenika, a planirana je i edukacija za predstavnike centara za socijalni rad i škola.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare