Izložba slika prvog fočanskog slikara konačno u njegovom gradu

0
Izložba slika prvog Fočanskog slikara konačno u njegovom gradu

FOČA – U Muzeju Stare Hercegovine u Foči otvorena je izložba slika Leksa Tomaševića, prvog akademskog slikara iz Foče i jednog od rijetkih u BiH u vrijeme prije i nakon Prvog svjetskog rata.

Izložbu, koja se sastoji od 13 ulja na platnu i slika rađenih ugljenom i olovkom, među kojima je najviše portreta, postavila je Umjetnička galerija BiH u kojoj počivaju njegova rijetka sačuvana djela.

Među djelima koja su prvi put izložena u Foči, najpoznatiji i najvredniji su portret njegovog oca i autoportret, kao i slika „Golgota“, ali i portreti starca i djevojke, koji potvrđuju izreku da su oči ogledalo duše i koji, osim prikazivanja spoljašnosti, dočaravaju misli i osjećanja portretisanog lika.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović napomenuo je na sinoćnjem otvaranju izložbe da je najveći dio Tomaševićevih radova uništen ili je ostao u Kijevu, a većina sačuvanih djela nalaze se u ovoj ustanovi.

„Možda jedna ili dvije slike se nalaze u starim fočanskim porodicama, a dio njegovog ikonostasa crkve iz Čajniča danas se nalazi u crkvi u Čelebićima kod Foče. Značajna je činjenica da je u to doba neko iz Foče bio zapažen slikar, a nažalost ni mi Fočaci nismo dugo znali za njega, tako da sam vrlo srećan što smo izložbu donijeli u njegov grad“, rekao je Krsmanović.

On je napomenuo da je u to vrijeme, kada nije bilo fotografije, portretno slikarstvo bilo dominantno, te da su portreti i ikonostasi bile njegove preokupacije.

„Šteta što je Tomašević naprosto zaboravljen, a mi ga na ovaj način pokušavamo reanimirati i u životu ovog grada i BiH“, naveo je Krsmanović.

Izložba je impresionirala i aktuelne fočanske slikare, među njima Radmila Kovačevića.

„Slike sadrže uvjerljiv realizam, prilaz portretu i sa duhovne strane, ne samo sa spoljašnje“, rekao je Kovačević.

Direktor Muzeja Stare Hercegovine Snežana Kunarac zahvalila je Umjetničkoj galeriji BiH što je omogućila Fočacima da vide djela svog prvog akademskog slikara.

„Ideja za izložbu rodila se još prošle godine i veliko nam je zadovoljstvo što je naš prvi školovani slikar konačno u svom gradu. Izložba će biti otvorena do 30. maja“, rekla je Kunarac.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić napomenuo je da Foča ovom izložbom odaje zasluženu počast Leksu Tomaševiću.

„Ovo je prvi njegov povratak u Foču i srećni smo što naša publika ima priliku da vidi bar dio njegovih sačuvanih slika. Nastojaćemo da o ovoj izložbi upoznamo što više mladih, jer vrijedi upoznati čovjeka koji je ostavio trag u našem slikarstvu“, rekao je Mašić.

Izložba je organizovana u okviru „Majskih svečanosti“ koje se tradicionalno organizuju povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, koji je i Dan opštine.

Leks Tomašević je rođen 1881. godine u Foči, gdje je završio osnovnu školu, a nakon što je slikarskim talentom skrenuo pažnju, dobio je stipendiju za školovanje u Kijevu, u tadašnjoj carskoj Rusiji.

U čuvenoj Kijevsko-pečerskoj lavri završio je gimnaziju, prema nekima ikonopisno-slikarsku školu, a slikarske studije je završio na Kijevskom hudožestvenom učilištu.

Kao profesor slikanja i crtanja radio je u Kijevu, Pančevu, Beloj Crkvi i Beogradu, gdje je umro 1932. godine od posljedica tuberkoloze koju je zadobio još u zarobljeništvu u logoru u Aradu, u kojem je proveo cijeli Prvi svjetski rat.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments