Izložba slika povodom dana i krsne slave fakulteta

0

Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, povodom Dana fakulteta i krsne slave – Svetog Jovana Bogoslova, organizovao je izložbu slika Obrada Jovanovića iz Užica u Galeriji Likovne kolonije Pale u Cekovića kući. Izložbu je sinoć otvorio dekan Filozofskog fakulteta Milenko Pikula koji je istakao da Jovanović „svoje unutrašnje bure prenosi na slikarsko platno, što ga i čini snažnim i originalnim autorom“. Kustos Galerije, akademski slikar Branislav Kova Kovačević podsjetio je da je Jovanović 1996. godine, zajedno sa pokojnim slikarem Milićem od Mačve, došao na prvi saziv Likovne kolonije Pale i svojim djelima ostavio snažan autorski pečat. Prema njegovim riječima, Jovanovićeve slike su prožete životom, ljubavlju prema porodici i patriotizmom, koji snažne korijene vuče iz običnih ljudi, dobrih domaćina, čestitih seljaka. Zahvaljujući prisutnima na poklonjenoj pažnji, Jovanović je rekao da je „umjetnost stvar vjere“.

„Umetnost je ustvari umeti. Umeti voleti i umeti preživeti i mi smo sad u situaciji kada nam je umetnost najpotrebnija, jer je u svakom umetničkom delu sadržana sinteza svesti svoga vremena“, poručio je Jovanović.

U katalogu koji prati ovu izložbu, likovni kritičar Katarina Dogandžić-Mićunović zapisala je da je na Jovanovićevim slikama našla „od brige tvrda, starovlaška trouglasta lica goniča stoke, sa šajkačama sraslim sa temenom“.

„Ruke ovih planinaca odmorom su zbunjene, i nespretno opuštene uz telo. Ženske ruke preklopljene, od skromnosti ili od nestrpljenja (neuobičajenosličan gest za ova dva, suprotstavljena stanja). Tela su zbijena, na brojnim grupnim portretima, u radosti i u nesreći“, navela je Mićunovićeva.

Prema njenim riječima, na Obradovim platnima susreću se mitologija i religija, odjeci dionizijskog nasleđa i dostojanstvo hrišćanstva, fantastična bića i žrtveni jaganjci, nežnost ljudi i surovost života planinaca, kojima je umetnik podario maštovite, duhovite i pokatkad tugom obojene nazive.

Izložba slika Obrada Jovanovića u Galeriji Likovne kolonije Pale u Cekovića kući biće otvorna u narednih 30 dana, a ulaz je slobodan.

Jovanović predaje na Učiteljskom fakultetu u Užicu i Filozofskom fakultetu na Palama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare