Izložba „Rusko-srpski odnosi u doba Petra Velikoga“

0

U Cekovića kući na Palama večeras će biti otvorena izložba „Rusko-srpski odnosi u doba Petra Velikoga“ posvećena obilježavanju 350 godina od rođenja Petra Velikoga i 300 godina od carskog ukaza o slanju učitelja u Srbiju da predaju slovenski i latinski jezik.

Izložbu organizuju Književno udruženje „Susret“ Trebinje, Ruski naučni institut, Ruski dom iz Beograda i Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Riječ je o dvije tematski povezane izložbe o vezama ruskog i srpskog naroda.

Izložba je fokusirana na nekoliko istorijskih tema i to „Karlovački kongres 1698-1699“, „Obuka Petrovih moreplovaca u školi Marka Martinovića“, „Nautika“ u Perastu 1697-1698, „Grof Sava Lukić Raguzinski Vladislavić“ u ruskoj službi, otvaranje prve ruske škole u Sremskim Karlovcima i sudbina njenih prvih učitelja.

Drugi dio izložbe predstavlja strip o Petru Velikom i projekat je Ruskog naučnog instituta čiji je rukovodilac profesor Irina Atanasijević.

Autori stripa, koji je rađen 1940-1941. godine su Pavle Poljakov i Konstantin Kuznjecov i originalno je rađen za srpsku publiku za „Politikin zabavnik“, ali zbog bombardovanja Beograda nije dobio razmjere koje zaslužuje.

Otvaranje izložbe planirano je u 18.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare