Izložba „Rusko-srpski odnosi u doba Petra Velikog“ u Cekovića kući

0

U Cekovića kući na Palama u subotu će biti otvorena izložba „Rusko-srpski odnosi u doba Petra Velikoga“ posvećena obilježavanju 350 godina od rođenja Petra Velikoga i 300 godina od carskog ukaza o stanju učitelja u Srbiji da predaju slovenski i latinski jezik.

Izložbu organizuju Književno udruženje „Susret“ Trebinje, Ruski naučni institut, Ruski dom iz Beograda i Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Predstavnik Književnog udruženja „Susret“ iz Trebinja Milana Babić izjavila je Srni da je riječ o dvije tematski povezane izložbe o vezama ruskog i srpskog naroda.

Ona dodaje da je izložba fokusirana na nekoliko istorijskih tema i to: „Karlovački kongres 1698-1699.“, „Obuka Petrovih moreplovaca u školi Marka Martinovića“, „Nautika“ u Perastu 1697-1698, „Grof Sava Lukić Raguzinski Vladislavić“ u ruskoj službi, otvaranje prve ruske škole u Sremskim Karlovcima i sudbina njenih prvih učitelja.

Babićeva navodi da drugi dio izložbe predstavlja strip o Petru Velikom i projekat je Ruskog naučnog instituta čiji je rukovodilac profesor Irina Atanasijević.

Prema njenim riječima, autori stripa, koji je rađen 1940-1941. godine su Pavle Poljakov i Konstantin Kuznjecov i originalno rađen za srpsku publiku za „Politikin zabavnik“, ali zbog bombardovanja Beograda nije dobio razmjere koje zaslužuje.

Babićeva poručuje da je izložba grandiozna jer se prvi put većina predstavljenih dokumenata uvodi u naučni promet i prikazuje široj javnosti.

Otvaranje izložbe planirano je u 18.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare