Izložba povodom 95 godina postojanja biblioteke

0

HAN PIJESAK – U Domu kulture u Han Pijesku danas je otvorena izložba povodom 95 godina postojanja Narodne biblioteke “Branko Čučak” na kojoj su izložene zbirke novčanica, starih dokumenata i fotografija koje čine dio zavičajne zbirke ove opštine.

Direktor biblioteke Ozrenka Đurić rekla je novinarima da su izložena svjedočanstva o ovome narodu, i da se među starim knjigama nalazi Čitulja porodice Tomović iz crkve sa Ravanjskog iz 1904. godine, kao i “Bukvar” koji je štampan 1940. godine.

Đurićeva je rekla da je sačuvana Krštenica od Crkve Svetog velikomučenika Cara Lazara koja je porušena u Drugom svjetskom ratu, kao i novinski članci, mnogi eksponati neknjižne građe i zapisi, te sve izloženo građanima na uvid.

Prema njenim riječima, biblioteka je osnovana prema odredbama Ministarstva prosvjete 11. maja 1923. godine i prvi upravnik bio je Dušan Gaković, šumarski inžinjer, a više puta je mijenjala svoje nazive i lokaciju.

Ona je napomenula da je biblioteka poslije Drugog svjetskog rata počela da radi 1950. godine kao Sindikalna biblioteka, zatim Opšta narodna biblioteka, Narodni univerzitet, Narodna biblioteka Han Pijesak, a od 2010. godine nosi naziv Narodna biblioteka “Branko Čučak” po istaknutom pjesniku.

Biblioteka je počela sa radom sa 73 sveske, a danas u svom fondu ima 31.000 knjiga i oko 250 čitalaca.

Predsjednik Skupštine opštine Han Pijesak Mihaela Tomović rekla je novinarima da je ovo tradicionalno obilježavanje Dana i krsne slave opštine, a za ovu priliku pripremljena je izložba slavskih kolača koji će biti lomljeni sutra, na dan Svetog Pantelejmona, u crkvi.

Direktor Centra za omladinu i sport “Pogled” Rada Alimpić je istakla da će svim posjetiocima biti omogućeno da glasaju za najljepši kolač na svečanoj akademiji, a obezbijeđene su i novčane nagrade za najbolje.

Prva nagrada je 150 KM, druga 100 KM, a za treće i četvrto mjesto nagrada je 50 KM.

Izložba je organizovana u okviru Dana i krsne slave opštine Han Pijesak.

Večeras će u 18.00 časova biti služena večernja služba u Hramu Svetog Pantelejmona u Han Pijesku.

U 20.00 časova u Domu kulture će biti održana svečana akademija, koju u saradnji sa opštinom, organizuje “Forum teatar” iz Istočnog Sarajeva.

U programu će učestvovati glumci “Forum teatra”, na čelu sa rediteljem Vitomirom Mitrićem, i Muzički sastav “Katera” iz Istočnog Sarajeva, pod rukovodstvom profesora crkvene muzike jereja Vidaka Vujadinovića.

Umjetnički dio programa sastoji se iz duhovnih i izvornih pjesama, protkanih stihovima i istorijatom opštine Han Pijesak.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments