Izložba o nesalomivom duhu Srba u Velikom ratu

0

FOČA – U novoj zgradi Bogoslovskog fakulteta u Foči otvorena je izložba Jugoslovenske kinoteke „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svjetskom ratu“, koja prikazuje nesalomivi duh i junačke podvige srpskog naroda od 1914. do 1918. godine.
Izložene fotografije predstavljaju isječke iz izabranih filmova, nakon što je pregledano na hiljade metara filmske trake iz dvadesetak najvećih svjetskih arhiva, pa su tako, osim filmskog materijala srpske filmske sekcije, korišećni i snimci evropskih snimatelja iz savezničkih, ali i okupatorskih zemalja.

Vojnici u rovovima, poprište nakon bitke, slavlja, molitve, krsne slave na prvoj liniji fronta, oslobađanje otadžbine, vojni vrh Srbije sa regentom Aleksandrom Karađorđevićem među vojnicima, sadržaj su izložbe čiji su autori upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović i stručni saradnik Božidar Marjanović.

Na snimcima preuzetim iz zemalja tadašnjih okupatora može se vidjeti kako je izgledao prelazak austrijske i njemačke vojske preko Drine, te život u Srbiji za vrijeme okupacije.

Izložbu u Foči, koja je sinoć otvorena, organizovali su Kinoteka Republike Srpske u saradnji sa Bogoslovskim fakultetom i Centrom za kulturu i informisanje Foča.

Kao sastavni dio izložbe prikazana su i tri dokumentarna filma sa tematikom iz Prvog svjetskog rata.

Dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Darko Đogo ukazao je na potrebu prisjećanja svakog napora srpske vojske i naroda iz Velikog rata, te napomenuo da je veoma bitna pouka o zrelosti tadašnjeg srpskog društva, koje se nije plašilo strane kulture – fotografije i filma, u to vrijeme veoma mlade umjetnosti.

„Bili smo dovoljno jaki, imali smo osjećaj identiteta i da preradimo bilo šta što dolazi sa zapada i uzmemo najbolje od toga. To nam govori veliku pouku – da nisu problem mediji i tehnologija koju uzimamo, već naš odnos“, rekao je Đogo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare