Izložba narodnog stvaralaštva

0

HAN PIJESAK – Udruženje žena „Sokolica“ sa Sokoca imalo je najbolji štand na izložbi ručne radinosti u Svetosavskom domu na Han Pijesku, a najbolji slavski kolač napravila je Aleksandra Krkeljaš iz Sekcije kućne radinosti „Bosiljak“ iz Mokrog.

Član žirija Jela Vitomir iz Istočnog Sarajeva istakla je da je žiri imao veoma težak posao da odabere najbolji od devet postavljenih štandova na izložbi kućne radinosti povodom Dana i krsne slave opštine i Hrama Svetog Pantelejmona.

Ona je naglasila da je presudno bilo to što je štand Udruženja žena „Sokolice“ imao razvnovsnu ponudu, više učesnika i široku paletu predmeta koji imaju estetsku i upotrebnu vrijednost.

Aleksandra Krkeljaš iz Sekcije kućne radinosti „Bosiljak“, koja je napravila najljepši slavski kolač uz koji su se našli svi slavski simboli, navela je da je ovo umijeće naučila od bake.

Izložbu tradicionalnih rukotvorina u Svetosavskom domu u porti Crkve Svetog Pantelejmona na Han Pijesku otvorila je predsjednik Skupštine opštine Mihaela Tomović, istakavši da je divan osjećaj vidjeti na jednom mjestu šta sve vrijedne ženske ruke mogu da urade i koliko ljepote znaju da upletu u ove predmete.

Projerej-stavrofor Branko Brežančić pozdravio je izlagače i posjetioce današnje izložbe u Svetosavskom domu, podsjetivši da se kroz istoriju srpskog naroda razvijala tradicija i umjetnost stvaralaštva u hramovima, pod okriljem Srpske pravoslavne crkve i tradicije.

On je istakao da su Srbi jedini narod na svijetu koji ima krsnu slavu. „Gdje su Srbi, tamo je slava i obratno, gdje je slava, tamo su Srbi. Slava nas je održala, njoj neka je hvala“, rekao je Brežančić.

Prema njegovim riječima, slava je zlatna nit koja je održala srpski narod i zato je treba njegovati baš onako kako to crkva i propovijeda.

On je istakao da je slava nastala krštenjem predaka, kada se taj praznik uzimao kao zaštitnik doma, kao krsno ime ili slava.

„Glavno obilježje slave jeste slavski kolač koji simbolizuje tijelo Hristovo, jer je na Tajnoj večeri Hristos blagoslovivši hljeb, dao učenicima i rekao: `Uzmite i jedite, to je tijelo moje`! Vino je simbol krvi Hristove, svijeća simbol vječne i neprolazne svjetlosti, a žito koje se u raznim krajevima naziva prekadnja, panaija ili koljivo, simbol su smrti i vaskrsenja“, pojasnio je protojerej Brežančić.

Slavske svečanosti na Han Pijesku nastavljene su defileom glavnom ulicom kulturno-umjetničkih društava iz Osečine, Pecke, Šekovića i Han Pijeska, te smotrom ovih čuvara tradicije u porti Hrama Svetog Pantelejmona u ovom mjestu.

Svečana akademija posvećena Danu opštine počinje večeras u 20.00 časova u Domu kulture.

„Na ovoj akademiji, kruni kulturnih sadržaja u čast Svetog Pantlejmona, nastupiće izvođači drevne srpske i balkanske muzike braća /Ratko i Radiša/ Teofilović, hor Filozofskog fakulteta sa Pala, pjesnik Milanko Borovčanin Romsok i narodni guslari Radivoje Vitomir i Milan Ninković“, kažu u Organizacionom odboru.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare