Izgradnjom nove bolnice riješiti probleme

0

ISTOČNO SARAJEVO – Stanje u Bolnici Istočno Sarajevo je dosta teško i zahtijeva donošenje hitnih mjera za rješavanje problema radnika ove zdravstvene ustanove i izgradnju nove bolnice, konstatovano je na današnjem sastanku predstavnika grada Istočno Sarajevo, lokalnih zajednica i rukovodstva ove bolnice.

Na sastanku u Istočnom Sarajevu, održanom s ciljem pronalaženja rješenja problema koje imaju radnici ove ustanove, donesena je odluka da se od Vlade Republike Srpske zatraži hitno donošenje odluka, kojima bi bili riješeni dugoročni i kratkoročni problemi ove zdravstvene ustanove.

„Dugoročne mjere odnose se na stvaranje uslova za izgradnju nove bolnice, a kratkoročne na prevazilaženje stanja, počevši od obezbjeđenja osnovnih uslova za rad do obaveza koje su dužne da se ispunjavaju prema zaposlenima u ovoj ustanovi“, rekao je novinarima gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević istakla je da su se učesnici sastanka saglasili da poslanici, predstavnici lokalnih zajednica i zaposleni u bolnici usmjere sve snage ka zajedničkom rješavanju svih problema, ali da, ipak, „sve ostaje na Vladi i resornom ministarstvu“.

„Ako se ne desi da u razumnom roku vidimo pozitivne pomake u poslovanju i radu bolnice, onda treba preduzeti radikalnije mjere da bismo spasili bolnicu“, istakla je ona.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić konstatovao je da je ovo proces u koji ne treba miješati politiku i da mu treba pristupiti apolitično i što više jedinstveno.

„Bolnica je jedan od tri stuba grada Istočno Sarajevo i ona mora funkcionisati samo bolje, a ne gore“, rekao je Ćosić.

On je izrazio uvjerenje da će Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo što prije odgovoriti na zahtjev i jedinstven stav učesnika sastanka i donijeti konkretna rješenja, koja treba da se manifestuju kroz pronalaženje advekvatnog izvora finansiranja za izgradnju nove bolnice.

„Smatramo da to treba da bude kreditno zaduženje Republike Srpske, kao što je to bilo i u slučaju drugih bolnica i da će svi poslanici u Narodnoj skupštini da glasaju za takvu odluku“, rekao je Ćosić.

On je izrazio nadu da će rukovodstvo Bolnice nastaviti da pregovora sa Fondom zdravstvene zaštite, kao i uvjerenje da je moguće naći ravnotežu između prihoda koje bolnica ostvaruje od Fonda i rashoda bolnice, „prije svega idući u pravcu racionalizacije, ali da to ne znači otpuštanje radnika, koje bi išlo na štetu kvaliteta zdravstvene usluge“.

Predsjednik Unije sindikata radnika u zdravstvu u Bolnici Istočno Sarajevo Tatjana Jovičić izrazila je zadovoljstvo današnjim sastankom, ali i činjenicom da su izlascima uspjeli da animiraju regiju i stanovništvo i ukažu na probleme u zdravstvenom sistemu, koji su se odrazili i na Bolnicu Istočno Sarajevo.

„Želeći da budemo konstruktivni i da učestvujemo u borbi za svoja prava kroz naše institucije, obustavićemo informativne zborove do kraja avgusta, ali, ako ne bude nikakvih rješenja, radnici će nastaviti da održavaju proteste“, najavila je ona.

Jovičićeva je dodala da bi majska plata trebalo da bude uplaćena 1. ili 2. avgusta, ali da radnici i dalje zahtijevaju da se izjednače sa ostalim zdravstvenim ustanovama u isplati plata i tretmanu u smislu potrebe zaštite pacijenata.

U ime direktora Bolnice Istočno Sarajevo, sastanku je prisustvovao Siniša Zubić, koji je rekao da su na sastanku istaknuti problemi koje ova zdravstvena ustanova ima „kako van kruga, tako i unutar kruga bolnice“.

On se nada da će menadžment bolnice riješiti probleme na najbrži i najadekvatniji način, uz pomoć grada i poslanika i raditi na očuvanju i unapređenju rada ove ustanove do izgradnje nove bolnice.

Zubić kaže da je menadžment bolnice razgovarao sa predstavnicima Svjetske banke o mogućim kreditnim aranžmanima pošto najveći problem predstavljaju finansijska sredstva za izgradnju nove bolnice.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare